magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - BKV Előre 4 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.06.09, 18:55 (szerk.: 2023.06.09, 19:46)
    Dajka nemes bosszúja
    Előre FC Békéscsaba - BKV Előre 4-0 (2-0)


    Békéscsaba, 600 néző
    Vezette: Veres (dr. Bendik, Vígh)
    A mérkőzés osztályzata: 3
    Békéscsaba:Matkó 0 - Futaki 7, Serban 6, Udvari 6 - Balog 6, Lapsánszki 4, Gabala 6, Simon 6, Bánföldi 5 - Hoffmann 5, Keresztúri 8. Vezetőedző: Dajka László.
    BKV Előre: Lippai 5 - Varga A. 4, Szekér 4, Vincze 5 - Kovács N. 6, Horváth 4, Filipovics 4, Kovács A. 5, Megyesi 5 - Szilveszter 4, Bene 4. Vezetőedző: Vezetőedző: Dajka László Pölöskei Gábor
    Csere: Bánföldi helyett Szabó S. (6), Lapsánszki hetyett Szoboszlai (5), mindkettő az 57, Hoffmann helyett Tóth Gy. (-) a 70. percben, illetve Bene helyett Kovacsics (4) a szünetben, Filipovics helyett Török (5) a 60., Megyesi helyett Csillag (4) a 60. percben.
    Gólszerző: Keresztúri a 16. percben Serban hosszú passza után az alapvonalig cselezte magát, majd balról, éles szögből Lippai és a kapufa között talált a hálóba (1-0).
    Keresztúri a 27. percben egy csel után tizenegy méterről laposan a kapuba helyezte a labdát (2-0).
    Futaki az 56. percben a félpályáról megindulva három-négy védőt is kicselezett, majd ballal, tizenkét méterről úgy lőtt a kapuba, hogy a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba (3-0).
    Tóth Gy. a 84. percben Keresztúri jobbról beadott labdáját futtából, öt méterről a jobb alsó sarokba lőtte (4-0).
    Sárga lap: Filipovics (reklamálásért) a 30., Balog (Vincze felvágásáért) a 91. percben.
    Így bíráskodott (9): Veres Lászlónak könnyű dolga volt, hiszen mindkét csapat igyekezett betartani a szabályokat, nem volt adok-kapok a mérkőzésen.
    Szögletarány: 4:5 (1:2)

    A mérkőzés pikantériája az volt, hogy a békéscsabaiak kispadján az a Dajka László ült, aki az elmúlt bajnokságban aranyéremre vezette a BKV Előre csapatát. Vélhetően jól ismerte a mostani ellenfelet, de amúgy is sokkal korszerűbben és tetszetősebben játszott a Békéscsaba, a BKV játékára rá sem lehetett ismerni.
    A csabaiak akár több góllal is nyerhettek volna.

    Mestermérleg
    Dajka László: - A hihetetlen nagy melegben a játékosok majdnem megvalósították, amit kértem tőlük. Ilyen játék után büszkék lehetünk, de azzal is tisztában kell lennünk, ezután van mit veszítenünk. A neheze most következik.
    Pölöskei Gábor: - Keresztúri klasszisa eldöntötte a mérkőzést. Amíg a védekezést nem tudjuk stabilizálni, komoly gondjaink lehetnek, igaz, három védőnk távozott a nyáron.
    A mérkőzésről tudósított: Jávor Péter

    2. Békéscsaba 2 1 1 - 5-1 4
    ...
    10. BKV Előre 2 - 1 1 2-6 1

    Nemzeti Sport, 2001. augusztus 5. (Arcanum DT)
    Kiütötték a bajnokot
    Előre FC Békéscsaba - BKV Előre 4-0 (2-0)


    ...

    16. perc: Serban messziről előreemelt a vendégek 16-osának előterébe, ahol Keresztúri és Varga A. várta a labdát. A csabai támadó megelőzte védőjét, majd szinte az alapvonalig cselezte magát, végül balról, éles szögből Lippai és a kapufa között betalált a hálóba, 1-0.
    27. perc: Udvari a közlekedésiek térfelének közepéről jól emelt Keresztúri elé, aki kilépett a védők közül, és 11 méterről laposan a kapuba helyezett a vetődő Lippai alatt, 2-0.
    56. perc: Futaki a félpályáról meglódult, senki sem gondolta, hogy végigszáguld a térfélen, ezt kihasználta ki a csabaiak védője, átkígyózott néhány védőn, majd 12 méterről úgy lőtt ballal hatalmas gólt, hogy a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba, 3-0.
    84. perc: Egy újabb tetszetős csabai támadás futott a pályán, Keresztúri a jobb oldalon az alapvonalig száguldott, élesen belőtt, és a túloldalon jó ütemben berobbanó Tóth György futtából, öt méterről a rövid sarokba lőtt, 4-0.
    képKeresztúri (balra) két gólja adta meg az alaphangot a bajnok ellen (D-Fotó: Veress Erzsi)

    Igazi presztízsmeccsnek ígérkezett a csabaiak első idei hazai bajnokija, hiszen nem csak az adott pikantériát a szombati öszszecsapásnak, hogy a tavalyi bajnok érkezett a Viharsarokba, hanem az is, hogy másfél hónappal ezelőtt még a BKV előző kispadján ült a jelenlegi csabai vezetőedző, az egykori válogatott labdarúgó, Dajka László.
    Egyáltalán nem kezdett megilletődötten a lila-fehér csapat, mondhatni, negyven percen át csak ők uralták a mezőnyt, a vendégek a kapu közelébe se jutottak el.
    A hazaiak egymás után vezették szép támadásaikat, Gabala fejese, majd Keresztúri távoli szabadrúgása adott munkát Lippainak, majd a 10. percben megint Keresztúri térült-fordult a 16-oson belül, de ekkor még a jobb kapufa mellé dörrentett. Nem úgy a 16. percben, amikor már bevette a vendégek kapuját. Nagy kedvvel játszott az egykori válogatott csatár, így aztán egymás után alakultak ki a helyzetek a BKV kapuja előtt. Jellemző, hogy a vendégek csak a 38. percben adtak munkát először Matkónak. A fordulás után átmenetileg lelassult a játék, ami a nagy melegnek köszönhető, de aztán Futaki egyéni alakítása ismét lendületbe hozta a csapatot, amely meg sem állt négy gólig.
    A Békéscsabára rá sem lehetett ismerni, tetszetősen és korszerűen futballozott, gyakran az is meglátszott, hogy mit akar a csapat. A tavaly évhez képest alaposan megváltozott játékuk, minden bizonnyal sok öröme lesz még a szurkolóknak a lila-fehérekben, ha így folytatják tovább.
    Jó: Keresztúri (a mezőny legjobbja), Futaki, Serban, Balog, Gabala, ill. Kovács N.
    (Jávor - Verasztó)

    Békés Megyei Hírlap, 2001. augusztus 6.
    Ez a „négyes” nem jó - jeles!
    Előre FC Békéscsaba - BKV Előre 4-0 (2-0)


    NB I. B-s labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 800 néző
    Vezette: Veres (9) (dr. Bendik, Vígh)
    BÉKÉSCSABA: Matkó 0 - Balog Zs. 7, Serban 6, Gabala 6, Udvari 6 - Lapsánszki 5, Futaki 7, Bánföldi 6, Simon 6 - Hoffmann 6, Keresztúri 8. Vezetőedző: Dajka László.
    BKV ELŐRE: Lippai 5 - Varga A. 5, Szekér 5, Vincze Z. 6 - Kovács N. 6, Horváth 5, Megyesi 6, Kovács A. 5 - Szilveszter 6, Filipovics 4 - Bene 5. Vezetőedző: Pölöskei Gábor.
    CSERE: Bene helyett Kovacsics (4) a 46., Bánföldi helyett Szoboszlai (6) és Lapsánszki helyett Szabó S. (6) mindkettő a 47., Megyesi helyett Török S. (5) és Filipovics helyett Csillag (5) mindkettő a 60., Hoffmann helyett Tóth Gy. (-) a 70. percben.
    GÓLSZERZŐ: Keresztúri a 16., Keresztúri a 27., Futaki az 56., Tóth Gy. a 84. percben.
    SÁRGA LAP: Filipovics a 30., Balog Zs. a 91. percben.
    SZÖGLETARÁNY: 4:5 (1:2).

    Sok meglepetéssel szolgált a találkozó előtt Dajka László, a csabaiak edzője (tavaly még a szombati ellenfél, a BKV kispadján ült), az előre megadotthoz képest több helyen is változtatott csapatán. Balog Zsoltot jobbhátvédként szerepeltette, Futaki feladata a volt válogatott Szilveszter szoros őrizete lett, Serban visszakerült a védelem tengelyébe, Udvari bal oldali védőként szerepelt, míg Szoboszlai helyett Simon, Bujáki helyett pedig Lapsánszki lépett pályára.
    Elképesztő melegben futottak ki az együttesek. Az első pillanattól látszott - ilyen szinten - jó képességű labdarúgók vették fel egymás ellen a küzdelmet. A hazaiak léptek fel támadólag. Remekül passzolgattak a mezőnyben, s amint rést véltek felfedezni ellenfelük védelmében, rögtön ritmust váltottak, s igyekeztek a BKV Előre kapujának előterébe kerülni.
    A 7. percben egy szabadrúgás-variáció végén Keresztúri lőhetett, Lippai vetődve öklözött, Hoffmann a kipattanót fölé vágta.
    Két perccel később Lapsánszki száguldott el a jobb szélen, az alapvonalról visszajátszott a középen érkező Keresztúrihoz, aki átvette a labdát, majd alig gurított a jobb sarok mellé.
    A 16. percben a szokásos „altatásos”, sok passzos támadásépítés során Serban emelt a védők mögé, a balösszekötő helyén Keresztúri futott el, elfektette védőjét, majd az ötös vonaláról, szinte az alapvonalról a meglepett Lippai mellett ballal a hosszú sarokba nyeste a labdát, 1-0.
    Mintha megijedt volna a vezetés után a Csaba. Addig a félpályánál támadta le riválisát, innentől viszont beengedte szinte a 16-osáig ellenfelét. A BKV-sok azonban ezzel sem sokra mentek, a lilák ugyanis kiválóan védekeztek. Mindig volt egy közbenyúló láb, egy remek ütemű becsúszás, jól kisegítették egymást a játékosok. A megszerzett labdákkal pedig próbálták kiugratni Hoffmannt, Keresztúrit, Lapsánszkit vagy éppen Balog Zsoltot.
    A 27. percben egy ilyen próbálkozás során Udvari emelt a vonalban álló védők mögé, Keresztúri lecsapott a labdára, s 15 méterről, jobbal kilőtte a jobb sarkot, 2-0.
    képKeresztúri második gólja előtt hiába vetődött Lippai kapus, a pontos labdát nem érhette el (Fazekas Ferenc felvétele)

    Naná, hogy megszólalt a „Hajrá, Lilák!”, tetszett közönségnek a tudatos, okos, helyenként kifejezetten jó, s mint a fenti ábra is mutatja: eredményes foci.
    A 36. percben kis híján szépítettek a vendégek. Filipovics ívelt be jobbról szögletet, Megyesi elszakadt őrzőjétől, s az ötös sarkáról üresen fejelhetett, Matkónak minden tudására szüksége volt ahhoz, hogy átérjen a túlsó sarokról, s a gólvonalról öklözve mentsen. (A fővárosiak reklamáltak, szerintük benn volt a labda.)
    Nem tudtak mit kezdeni a remek csabai védőmunkával a BKV Előre futballistái, távoli lövésekkel próbálkoztak, de ezek nem sok veszélyt jelentettek.
    SZÜNET UTÁN kiegyenlítettebb lett a játék, a vendégegyüttes is rájött, támadnia kell, ha pontot akar szerezni. A csabaiak egyértelműen a kontrákra építettek, ám a középpályásaik mind jobban elfáradtak. Ennek köszönhetően kialakult egy-két lehetőségféle a sárga-kékek előtt.
    Az 56. percben azonban újra boldogan ugorhatott talpra a publikum lilaérzelmű része: Futaki szerzett labdát a felezővonalnál, elindult a kapu felé, többen is megtámadták, a védő - bár bizonytalannak tűnt több esetben is - jól szlalomozott közöttük, bejutott a büntetőterületen belülre, s középről, ballal óriási erővel megcélozta a jobb felső sarkok a labda a kapufán csattant, onnan pattant a hálóba, 3-0.
    Dajka László az elfáradó Bánföldi és Lapsánszki helyett friss embereket küldött a harcba. A dolog bevált, hiszen a 0-3 letargiája mellett az új játékosok lelkesedése is mind nehezebbé tette az ellenfél dolgát. Egyértelművé vált a békéscsabai fölény. Okosan tartották Keresztúriék a labdát, majd amikor lehetett, újra és újra robbantottak... Állandó figyelemre kényszerítve a védőket és Lippait. A BKV Előre próbálkozásai pedig meglehetősen gyengécskék voltak.
    Az utolsó negyedórában a viharsarkiak már a játék lassítására és a biztonságos futballra törekedtek. Valójában a megváltó sípszót várva...
    A 84. percben ennek ellenére is tovább növelte az előnyét az Előre FC. Szoboszlai hozta játékba az ezúttal a jobb szélen felbukkanó Keresztúrit, aki az alapvonalról élesen keresztbe gurított, a hosszú oldalon érkező Tóth Györgynek már nem volt nehéz dolga: közvetlen közelről a hálóba gurított, 4-0.
    Vastaps köszöntötte az újabb találatot.
    Három perccel később pedig nem sok kellett volna az ötödikhez sem. Tóth György már csak Lippaival állt szemben, a kapus szerelte a cserecsatárt, a labda Simonhoz pattant, aki megcélozta az üres kaput, ám egy BKV-játékosról kipattant a játékszer.
    Az utolsó pillanatig támadásban maradtak a lilák, a hármas sípszót követően pedig olyan eseményre került sor, amilyenre a Kórház utcában iszonyúan régen: vastaps kísérte az öltözőbe a játékosokat!

    Teljesen jogosan, abszolút meggyőző játékkal verte az Előre FC Békéscsaba az NB I. B Keleti csoportjának bajnokát, a BKV Előrét. Ehhez a játékosoknak teljes metamorfózison kellett átesniük. Dajka László munkája már most jól látszott a csapaton. Remek produkció volt!
    Veres játékvezető nagyvonalúan, jól vezette az összecsapást.

    Mesteri mondandók
    Dajka László: - A győzelmet vártam, ilyen bemutatkozásról azonban nem is álmodtam... Ebben az óriási melegben a játékosok majdnem tökéletesen megcsinálták, amit kértem. Erre a produkcióra büszkék lehetünk. Tisztában vagyok vele, a futballisták is tudják, a neheze, csak most jön. Mostantól van mit veszítenünk...
    Pölöskei Gábor: Keresztúri klasszisa eldöntötte a találkozót. Amíg a védelmünket nem tudjuk stabilizálni, komoly problémáink lesznek.
    (Szigeti Csaba)

    Békés Megyei Nap, 2001. augusztus 6. (Arcanum DT)