magyarfutball.hu

Kispest FC - Újpest FC 0 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 16. forduló
nézőszámok:
  1. Nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.12.04, 22:08
    Ujpest- Kispest 3:0 (1:0)

    Ujpest: Acht — Kővágó, Fogl III. — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer, Spitz,
    P. Szabó.
    Kispest: Dénes — Wégner, Senkey I. — Raix, Purczeld, Csendes — Senkey II., Dán, Fürstner, Presovszky, Kiss.

    A kispesti tábor már kezdés előtt aggodalommal nézte tartalékos csapatát. Deák lába mégsem jött rendbe teljesen, Dudás sem játszhat. Nagy hendikep! S hogy mennyire az, kiderül mindjárt az első percekben.
    A játékot ugyan Ujpest kezdi, de az első támadást Kispest vezeti. Lelkes a kispesti halfsor, gyorsak a szélsők, ám hol van, aki gólt lőne?! Meg Dán is, akinek nincs ugyan technikája, de annál rettentőbb erejű a lövése, rosszul stoppolja a labdát, aztán nagyot talpal bajában a Kővágóba. A hangulat forró. A pályán, is, a pálya körül is.
    Kispest támad és újra támad, de a csatárok legfeljebb mellé és fölé lőnek. A védelmük' sokkal jobb. A lassan felnyomuló ujpesti támadósor is elakad a tizenhatos vonalon, de ebben nagyobb része van a kispesti bekkpárnak, — akiket a halfsorból főként Raix támogat, — mint az
    ujpesti lövőkészség hiányának. Ámbár ez a csatársor sem tökéletes éppen. Wetzer keveset mozog. Spitz viszont túl sokat, de rosszul. A jobbszárny sincs eleget játékban. A csapatok eredményre törnek s a faultok egyre sűrűbben esnek. E téren Dán a vezér, de Lutz is kitesz magáért. Fogj. III. a 16-os sarkán faultolja Dánt, aki a szabadrúgást az újpesti csomóba vágja.
    A 24. percben Dán óriási lövése nagy izgalmat kelt, a labdát már mindenki a hálóban látja, Acht felpattan, de nem éri el s az utolsó pillanatban a kapufa ment. Ujpest támad és Ströck remek centerezését Dénes bravurosan szedi le Spitz fejéről. A 29. percben fogja Acht az első labdát! A Lutz faultja miatt megítélt szabadrúgást Senkey I. majdnem félpályáról lövi kapura. Egy perccel később nagy ujpesti helyzet a Kispest kapuja előtt, de Auer nyújtott lábbal megeresztett lövése elmegy a kapu mellett. Raix és P. Szabó összecsapnak, mindkettő a földön fekszik és kiabál, de csak az újpesti szélső arcán marad nyoma az afférnek. A 37. percben Kiss kap rúgást az ujpesti védelemtől, nem is tud tovább játszani, lemegy a pályáról és a mentők veszik ápolás alá. A 40. perc Kispesté, Fürstner megy a labdával, Lutz szeretné, de elesik, Kővágó is elmarad és a kispesti center egyedül áll Achttal szemben. A tiszta helyzetben elveszti hidegvérét és a kapusba rúgja a labdát, mely Achtról visszapattan, újra Fürstner elé, aki habozik s mire újra lő, már nyomják, a labda melé megy.
    42. perc: Auer szökteti Ströcköt, aki nagyszerűen fut le, centerez, Wetzer elcsípi a labdát és hajszálra fölé lövi. A 44. percben aztán megszületik az első gól.
    Borsányi ideális keresztpassza a tisztán álló P. Szabóhoz kerül, aki csak egy lépést tesz előre s azonnal lő. A meglepett Dénes ki akarja ütni a labdát, de a jobbsarokba öklözi.
    Mire újra kezdik a játékot, vége is a félidőnek.
    A második félidőben Kiss újra beáll. Nagyon hevesen folyik a játék, Kispest még egyáltalán nem mondott le a reményről. Pedig a halfsor hiába dolgozik ernyedetlen szorgalommal, Fürstner inkább megakasztja, mint irányítja a támadásokat, Dán is csak lövéseivel tűnik fel néha-néha, de ezek a lövések is mellé mennek rendszerint, Presovszky igyekszik, Senkey II. és Kiss hiába küldik befelé a jó labdákat.
    Az újpesti oldalon sincs rendben minden. Támadásaik ugyan veszedelmesebbek, technikai fölényük nyilvánvaló, de az egész csapatból csak Acht, Fog! III. és Borsányi kifogástalan. A többiek mérsékelt munkát végeznek. A második gól az 5-ik percben esik s a kispesti védelemnek is van része benne.
    P. Szabó megy le a balszélen, canterez, Wetzer jobbra adja a labdát, amit Csendes továbbít Ströckhöz. A közvetlen kispesti védelem dermedten nézi Csendes akcióját és az újpesti jobbszélső nyugodtan teheti be a második gólt.
    Kispest kedvét veszti, Újpest fölénye most végleg kialakul. Dénes egymásután fogja a nehéz labdákat. Kispest csak kornereket ér el, az újpesti csatárok viszont Dénes kapufáit bombázzák. A 38-ik percben
    Senkey a tizenhatos előtt hendsze4 vét, Auer bombaerős szabadrúgása a felső lécről a hálóba pattan, onnan levágódik a gólvonalra. Dénes csak itt fogja el, Integet is a bírónak, aki azonban már — helyesen — gólt ítélt. 3:0.
    Kispest mégegyszer rákapcsol, de további eredmény már nincs. A meccs végén kirobbant a túlfűtött hangulat, Senkey I. és Fogl III. alaposan összevesztek. Senkey Ica azért haragudott Fogl Józsira, mert a mérkőzés alatt többször felvágta a kis Senkeyt, majd a meccs végén durva szóváltásba keveredett vele.
    Schissler József hiba nélkül vezette a mérkőzést.

    Sporthirlap, 1929. április 22.