magyarfutball.hu

Újpest FC - Hungária FC 1 : 6 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.07.28, 19:50 (szerk.: 2016.07.28, 19:51)
    II. számú futballderbi: Újpest—Hungária
    Újpesti stadion, délután két óra, bíró : Szigeti

    Ä Ferencváros—Hungária »örökderbi« után a legnagyobb rangot, a »II. számú futballderbi« nevet az Újpest—Hungária mérkőzés viseli. Azért ez a mérkőzés, mert rendszerint itt szokott eldőlni, hogy a Ferencvárosnak mely csapat lesz az ellenfele a futballbajnoki címért vívott küzdelemben.
    Ha két héttel ezelőtt került volna sor erre a mérkőzésre, akkor még nagyobb lett volna az izgalom, mert akkor még az Újpest is, a Hungária is a Ferencváros előtt állottak. Azóta azonban az Újpest is, a Hungária is értékes pontokat vesztettek
    kisebb csapatokkal szemben. Ez azonban mitsem von le a mérkőzés érdekességéből, hiszen a Ferencváros akár ma a Bocskai ellen, akár a jövő héten a Phöbus ellen pontot vagy pontokat veszíthet, s akkor ez a derbi dönti el az »őszi bajnokság« sorsát.
    Az Újpest—Hungária mérkőzés jellemzője mindig a heves iram, lelkesedés és a minimálisnál nagyobb gólarány szokott lenni. Valószínű, hogy a mérkőzés most is megtartja ezt a jellegzetességét.
    Az Újpest játékfelfogása a közelmúlt évekhez képest nagyot változott — Guttmann vezetése alatt visszatért a védőjátékról a támadásra — s ez nemcsak szebbé, de eredményesebbé is tette játékukat. A Hungária hasonló stílusban játszik, mióta Schaffer átvette és folytatta az ő munkáját Braun is. A kék-fehéreknek csak az volt az utóbbi időben a bajuk, hogy kevés volt a csatár játékukban a lendület és az erő. A legutóbbi válogatott tréningmérkőzés ebben a tekintetben is javulást jelzett, úgyhogy szép, technikás és stílusos játékot várhatunk a mai futballderbin mind a két részről.
    Ha a két csapatot vizsgáljuk, a védelmek közötti árnyalati különbséget tudunk megállapítani — a Hungária javára. Ugyanezt az árnyalati különbséget látjuk a csatársorok között, — az Újpest javára. Ilyenformán a fedezetsorok döntik el a mérkőzés sorsát. Itt az a helyzet, hogy a szélsőfedezetek tekintetében valamivel jobban áll az Újpest, míg a középfedezetek közül Turayt jobbnak tartjuk, mint Szűcsöt, összesítve, inkább az Újpest felé hajlik a bírálatunk. Viszont, a Hungária csatársorában nagy fantázia van amely áthidalhatja a különböző csapatrészek egyéni tudása között felfedezhető különbséget.

    Az összeállítások:
    Újpest: Sziklai — Futó, Fekete — Szalai, Szűcs, Balog — Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Hidasi.
    Hungária: Szabó — Kiss, Biró — Sebes. Turay, Dudás — Vidor, Müller, Kardos, Cseh, Titkos.


    Pesti Napló, 1938. november 20.


    Turay vezérletével a Hungária váratlanul nagy gólaránnyal nyerte a II. számú futballderbyt

    Hungária-Újpest 6:1 (3:1)

    A futballderbyn Újpesten csak mintegy 7000 főnyi közönség jelent meg, pedig ez a szép, érdekes és izgalmas küzdelem sokkal nagyobb látogatottságot érdemelt volna meg. A mérkőzés ugyanis még a II. félidő közepén is teljesen nyílt volt, annak ellenére, hogy a Hungária ekkor már 3:1 arányban vezetett. Az Újpest nem adta fel a csatát és talán másként fordult volna a mérkőzés sorsa, ha ekkor, 3:1 állásban Szigeti bíró megadja az Újpestnek járó jogos 11-est. Szigeti ugyanis lefújta, amikor Biró a labdával előretörő Zsengellért a 16-os vonalon belül ellökte, azután gondolt egyet és a labdát kivitte a 16-os vonalra. A szabadrúgás nem hozott gólt, ellenben lelkileg letörte az Újpestet, úgyhogy a már addig is fölényben játszó Hungária
    újabb három góllal győzelmét 6:1 arányban nem várt nagyarányúvá növesztette.
    A Hungária győzelmét azonban — a fentiek figyelembevételével — ilyen arányban is megérdemelte. A két csapat közötti különbség, miként azt előre láttuk, a fedezetsorban jelentkezett.
    Az Újpest fedezetsora sehogysem tudta támogatni a belső triót, amely pedig Vincze—Zsengellér—Kállai összeállításban most nem játszik rosszul. Szűcs azonban labdáit mindig a szélsőknek adta, ha pedig összjáték fejlődött ki, akkor sohasem volt a csatársor mögött, hogy a kivédett labdákat visszaadja. Szalay és Balogh a labdaadásban jók voltak, ellenben Szalay rossz kondícióban van és képtelen volt Titkost fogni.
    Az Újpest fedezeteivel ellentétben Turay, a Hungária középfedezete lelke volt csapatának, főként a támadásnak. Úgyszólván minden támadás tőle indult ki, ő indította el a legtöbb gólt hozó labdát, de emellett arra is volt ideje, hogy — ha kellett — hátul is kisegítse a védelmet. Egyébként sohasem játszott harmadik hátvédet, hanem az Újpest belsőinek felügyeletét rábízta Kissre és főként Biróra, akik ezt kitűnően teljesítették is. Turay melleit válogatott formát játszott ki Sebes és Dudás is, akik főként passzaikkal alakították ki a hétcsatáros alakzatot, amelynek a rossz újpesti fedezetsor és védelem nem állhatott ellent.
    A kitűnő Hungária-fedezetsor előtt a hetekig rossz és gólképtelen Hungária-csatársor mintegy varázsütésre megváltozott. Egyszerre sikerültek a passzok, sikerültek az áttörések és sikerültek a lövések is. Elsősorban Kardos és Titkos voltak nagy formában, míg Cseh és Müller az összeköttetést biztosították. Vidor mint jobbszélső, nem lehet végleges megoldás, de tegnap ő sem rontott. Szabónak a Hungária kapujában közel sem volt annyi dolga, mint Sziklainak. Sajnáljuk az Újpest belső csatárait, akik fedezetsor nélkül csak vergődtek.
    De baj volt még az is, hogy a belső csatárok a szélekről sem kaptak támogatást. Kocsis hasznavehetetlen volt a jobboldalon éppúgy, mint baloldalon, amellett nem tud leszokni durvaságairól, amelyek azután kiváltják ellenfeleiből a revánsot. Hidasi baloldalon sok gólhelyzetet hibázott el, jobboldalon legalább volt néhány jó beadása.

    Érdekes, hogy a futballderby első gólját az Újpest érte el olymódon, hogy Zsengellér szabadrúgása Dudás fején irányt változtatva, védhetetlenül jutott Szabó kapujába (1:0). De pár perc múlva Titkos—Kardos támadása már meghozza a kiegyenlítést. Kardos lövését Sziklai kiüti. Titkos lefutja az Újpest hátvédeit és a labdát a kapuba helyezi (1:1). A következő gól Kardos művészetének volt köszönhető, akinek testcselei teljesen megzavarták az Újpest védelmét s ő tisztára játszván magát, biztos gólt lőtt (2:1). Kardos szöktetéséből Titkos lefutja Szűcsöt és Futót s lelövi a harmadik gólt (3:1).

    Szünet után mintegy negyedórás Ujpest támadássorozat után történik a bevezető sorainkban említett ll-es eset, ami után Titkos centeréből Kardos, majd Turay szöktetéséből Titkos, végül újra Turay leadásából Kardos lő további három szép gólt. A végeredmény tehát 6:1.

    Szigeti bíró ezúttal nem vezette a futballderbyt olyan jól, mint ahogy általában bíráskodni szokott. Tévedései különösen az Újpestet sújtották és főként a fent említett ll-es esetnél történt mérlegelése befolyásolta a mérkőzés sorsát.


    Pesti Napló, 1938. november 22.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.28, 18:51 (szerk.: 2016.07.28, 18:52)
    Újpest—Hungária derby

    Az utolsó előtti bajnoki vasárnapnak jut az Újpest—-Hungária derbymérkőzése. A két csapat harcát mindenkor kivételes érdeklődés kíséri, annál is inkább most, amikor a küzdelem eredménye a két csapatra nézve olyannyira jelentőséges. A győztes ugyanis megerősíti helyét az élvonalban s továbbra is riválisa marad a Ferencvárosnak, a vesztes viszont alaposan visszaesik a két vezető mögé. Az újpesti stadion közönségének kétségen kívül tartalmas sportban és izgalmas küzdelemben lesz része, mint ahogyan a lila-fehérek és a kék-fehérek erőpróbája a legtöbb esetben felszínre juttatta a játék szépségeit, technikai finomságát és egyben a labdarugócsaták elemét, a fizikai erők küzdelmét is. A mérkőzés sorsa bizonytalan, jóllehet a papírforma az Újpest győzelme mellett szólna. De hát az eddigi tanulságok értelmében derby-mérkőzésen, lévén a tét nagyobb, mint más meccseken, a papírformára alapozni nem lehet, sőt még csak jóslásba bocsátkozni is kockázatos. Az erőmegfeszítés ilyenkor a legnagyobb és a küzdelem eredménye rendszerint a helyzetek szerencsésebb összetevődésétől függ. A start pillanatában nevezetesen a két fél egyenlő és végeredményben a siker azé a csapaté, amely szerencsésebb volt a kínálkozó helyzetek kihasználásában. Az Újpestnek állandó jó formája mellett, a honi pálya előnyei is a kezére járhatnak a sokat érő két pont megszerzésében.
    Az Újpest megszokott összeállításában indul a küzdelembe, változás csupán annyiban lesz, hogy a balszélső szerepét Havas helyett Hidas látja el. A Hungáriának Kardos lesz a középcsatára és Cseh a balösszekötője.


    Budapesti Hírlap, 1938. november 20.


    Hungária—Újpest 6:1 (3:1)

    Az újpesti stadionba vasárnap délután azzal az elgondolással vonultak ki a futballhivők, hogy tanúi lesznek egyrészt az Újpest győzelmének, másrészt a Hungária visszahanyatlásának. Csak a javíthatatlan kék-fehér optimisták merték remélni titkon, hogy talán még sem így történik. És valóban: a többség várakozásának éppen a megfordítottja következett be. A Hungária győzött, előre el sem képzelt gólarányban és az Újpest esett vissza az élről a bajnoki lista harmadik helyére. A kék-fehérek 6:1 arányú győzelme az utóbbi időknek legnagyobb meglepetése.

    Az első gólt az Újpest szerezte meg a 15. percben olyképpen, hogy Zsengellér szabadrúgása után Dudás a saját kapujába fejelte a labdát. Az öngól után azonban a Hungária góljai következtek. Előbb Titkos, majd Kardos, azután ismét Titkos juttatta gólhoz csapatát, s így a Hungária 3:l-es vezetéssel zárta le az első félidőt.

    A második félidőben az Újpest nagy elhatározó erővel lépett fel, de hiába: vagy a Hungária védelme lépett közbe, vagy pedig az újpesti csatárok hibázták el a helyzeteket. Ezzel szemben a Hungária sikerrel fejezte be jól kidolgozott akcióit. A gólok sorát akkor Kardos nyitotta meg, folytatta Titkos és befejezte Kardos. A két kiváló csatár tehát testvériesen megosztozott a 6:1 (3:l)-es eredmény kék-fehér góljain. A közönség a Hungária pompás játékának a hatása alatt hagyta el az újpesti stadiont.


    Budapesti Hírlap, 1938. november 22.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.28, 18:37 (szerk.: 2016.07.28, 18:37)
    Döntő küzdelmek a labdarúgásban az elsőségért

    ...Egészen más a helyzet a másik két nagycsapatnál, amelyet a sorsolás most egymással szembe állít. Az Újpest előnye kettős: az egyik a saját pályán való szereplés, a másik az egy pontos előny a bajnokság jelenlegi sorrendjében. Ennek ellenére sem tekinthető az Újpest megnyugtató módon esélyesnek. Ennek oka, hogy egyrészt az Újpest legutóbb Szegeden egy gólt sem tudott elérni, másrészt pedig a Hungária éppen most mutatkozik rendkívül gólképesnek.

    Az élcsoport pillanatnyi helyzete:
    1. Újpest 11 9 1 1 46— 9 19
    2. Ferencváros 10 9 0 1 39—16 18
    3. Hungária 11 8 2 1 25—15 18


    Pesti Hírlap, 1938. november 20.


    A Hungária hat gólt lőtt az Újpest ellen

    A Ferencváros került az élre, az Újpest visszaesett a harmadik helyre

    A labdarugóbajnokságban az Újpest támadósorának legutóbb megnyilvánult gólképtelensége nem volt múló jelenség, ami kirívóan mutatkozott meg vasárnap az Újpestnek a Hungária elleni derbytalálkozóján.
    Mindkét félidőben csak rövid ideig volt az Újpest lendületben, a fedezetsor visszaesése csakhamar meddőségre kényszerítette. Túlságosan erős volt a nyomás, amely az Újpest közvetlen védelmére nehezedett és így a Hungária támadásának már a múlt szerdai próbamérkőzésen mutatkozó gólképessége az Újpestre az újpesti stadionban meglepően súlyos vereséget mért.
    Az Újpest kitűnő alkalmat szalasztott el ezzel. Kiengedte kezéből a vezetést, amelyben most két nagy riválisa váltotta fel. Az élen jobb gólaránnyal és eggyel kevesebb mérkőzéssel a Ferencváros áll, őt követi a Hungária, míg a harmadik helyre visszaesett Újpest ponthátrányba jutott.
    Az újpesti derbyn a Hungária hat gólján Kardos és Titkos egyformán osztozkodott. Kimagaslóan szerepelt a fáradhatatlan Turay is.


    Pesti Hírlap, 1938. november 22.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.28, 18:24 (szerk.: 2016.07.29, 09:30)
    A Nemzeti Bajnokság őszi, utolsó előtti teljes fordulójának legérdekesebb és valószínűleg legizgalmasabb mérkőzése az Újpest— Hungária találkozó lesz.

    Az az érdekes eset alakult ki, hogyha a Hungária győz és ami nagyon valószínű, a Ferencváros megveri a Bocskait, akkor a zöld-fehérek mint biztos elsők fordulnak a tavaszi idénybe, ellenben, ha az Újpest elhódítja a két pontot, úgy a lila-fehérek maradnak a táblázat első helyén. A Hungária csatárai a válogatottak gyakorló mérkőzésén kitűnően mozogtak és Kardos nagyvonalú játékot mutatott, úgyhogy a Hungária fedezetsorát sem bolygatják meg és a kék-fehérek támadósora így alakul: Vidor, Müller, Kardos, Cseh, Titkos. Az Újpest, amely Szegeden nagyon gyengén szerepelt, a Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Hidasi összeállítású csatársorral veszi lel a küzdelmet. Az Újpest trénere, Guttmann Béla azon igyekszik, hogy csapatát újra visszavezesse a támadójáték útjára és így a csatársor gólerős belső hármasa eldöntheti a küzdelmet. A sérülésével bajlódó, de már meggyógyult Zsengellértől jobb játékot várnak, mint Szegeden nyújtott. Ha a kék-fehérek harcikészsége megjavul és álmosságukból felébrednek, nyílttá tehetik a mérkőzést, amelynek favoritja kétségtelenül az Újpest.


    Népszava, 1938. november 20.


    Meglepetés született az újpesti pálya gyepén. Antheus a görög mitológiai hős sem lehetett félelmetesebb az őt földhözvágó ellenfelei előtt, mint a sorozatos balsikerek után váratlan erőrekapott és „föltámadt" Hungária. Hétezer néző egyre viharosabbá váló izgalommal kísérte a játék menetét, amelynek során szárnyakra kaptak a kék-fehérek. Pedig mennyire nyíltan indult ez a vezető mérkőzés, amelynek favoritja az Újpest volt...
    A római cirkuszokra emlékeztető stadion hideg cement- és salakpadlózatán már korán ott didergett, izget-mozgott a közönség. Legtöbben fölállnak és topognak, hogy a talajmenti fagy ne érje a lábukat. Csaknem hullámzik a pályát szegélyező nézőtér. Jó sokáig váratnak magukra a játékosok.
    — Félnek kijönni — mondja valaki.
    — Mindkét csapat fél — vágja rá egy másik.

    A gyengén ködös pályára egyszerre fut ki a két csapat és Szigeti elindítja a mérkőzést. Erős az iram, de a Hungária élénkebbnek tűnik. Különösen a Kardos—Titkos kettős van elemében. Az Újpest erősít és visszataszítóan csúnya incidensek után a lila-fehérek megszerzik a vezető gólt. Ettől kezdve az úgynevezett változatos játéknak vége szakad. A Hungária fölénybe jut s a győzelmet kitűnő játékkal biztosítja magának. Az Újpestet egyszerűen legázolták.
    A lila-fehérek a fedezetsor hibás taktikája miatt buktak el. Szűcs túlságosan nagy teret engedett Kardosnak, folyton ráfutott a csatársorra, magával rántotta társait is és így amellett, hogy átadásai pontatlanok voltak, a fedezetsor sem a támadásban, sem a védelemben nem vált a csapat hasznára. A Hungáriának minden sikerült, különösen azért, mert Turai valósággal etette a jobbnál jobb labdákkal a támadó sort. A hátrahúzódó összekötők is tőlük telhetőleg újból és újból az Újpest térfelére terelték a játékot. A veszélyes Zsengellért Turai és Biró kitűnően fedezték. Az Újpest csapata nagyon gyenge teljesítményt nyújtott.
    A mérkőzés után dr Kisfalvy, a Hungária főtitkára a következőket mondotta:
    — A Hungária minden tekintetben jobb volt, és az egész mérkőzés alatt iskolajátékot mutatott. A nagy technikai fölény és a kitűnő mezőnyjáték alapján én úgy találom, hogy a gólarány egyáltalán nem túlzott.
    A taccsbírónak „beugrott" Biró Sándor így nyilatkozott:
    — Bár a Hungária nagy fölényben volt, a gólarány túlzott.
    Komoly arcok és súlyos csönd fogadott, amikor az Újpest öltözőjén keresztül eljutottam Langfelderhez.
    — Jól játszott a Hungária és szerencsésen. Megérdemelte a győzelmet, de
    kevesen, egy-két bírói tévedésen fordult, hogy nem változott meg a játék képe.
    Kállai leverten így szólt:
    — Jobb volt a Hungária, igen, sokkal jobb.

    Szép mérkőzés volt, és semmiesetre sem egyhangú. Az Újpest egyenrangú ellenfélnek mutatkozott, de szétesően játszott és a szerencse is elkerülte. A Hungáriának minden lépése „kijött". Titkos legjobb napjaira emlékeztetően szerepelt, Kardos megismételte a válogatottak tréningjén mutatott nagyvonalú és eredményes játékát, a csapat lelke Turai, aki mögött Biró is válogatott formát árult el. A hungarista szurkolók között nagy volt az öröm, még álmukban sem remélték, hogy Titkos és Kardos 3—3 góljával 6:1 lesz az eredmény, mert hiszen...
    — Mit csinált a Budafok ellen ez a csapat... — bólogat egy öreg drukker.


    Népszava, 1938. november 22.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.28, 18:02
    Az őszi szezon legnagyobb meglepetése: Hungária – Újpest 6:1

    Idegsokkot kapott az újpesti kapus Kardos és Titkos góljaitól

    A mérkőzés előtt a pálya közepére kifutottak a csapatok, a mérkőzést azonban nem lehetett megkezdeni, mert hiányzott az egyik határbíró. Vogel Rezső, a kijelölt határbíró sem jelent meg, értesítést sem küldött, úgy hogy végül a nézők között helyet foglaló Bíró Sándort kérték meg erre a tisztségre.

    A meccset az Újpest kezdte. Csapatösszeállításuk így festett: Sziklai – Futó, Fekete – Szalai, Szűcs, Balogh – Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Hidasi.
    A Hungária összeállítása a következő volt: Szabó – Kiss, Bíró – Sebes, Turai, Dudás – Vidor, Müller, Kardos, Cseh, Titkos.
    Eleinte az Újpest támadott, de a csatárok nem tudtak megbirkózni a védelemmel. Alig futott pár lépést a labdával Kocsis, Bíró szerelte őt.
    Az első gáncsot Kocsis követte el, a második durvaságnak Balogh volt „bűnöse”. Zsengellér csak a 10. percben jutott először labdához, de nem tudott vele sokat produkálni.
    Az első nagy izgalom a 12. percben keletkezett, amikor Kocsis előretört, Dudás lökte, de ő tovább ment a labdával, mire Turai leszerelte. Közben Turai elesett és Kocsis belerúgott földön fekvő játékostársába. Ez Bírót dühösítette föl, aki Vinczét lökdöste. Bíró szabálytalansága a tizenhatos vonalnál történt. A szabadrúgáshoz Zsengellér állt neki s a labdát átemelte a Hungária játékosainak sorfala fölött, Szabó ugrott is már a labdáért, de ebben a pillanatban, egyszer csak kimagaslott Dudás szőke feje és a labda irányt változtatva, a Hungária kapujának jobb sarkába perdült. A 15. percben tehát az Újpest 1:0-ra vezetett.
    A vezetés után úgy látszott, mintha most további újpesti gólok következnének. Igen ám, csakhogy Bíró jól helyezkedett, jól szerelt, nem engedte letörni a Hungáriát s a 17. percben kiegyenlítettek a kék-fehérek. Kardos 20 méterről nagy erővel sarok felé irányította a labdát, Sziklai utánakapott és kiütötte. Hárman álltak a labdával szemben: Titkos, Futó és Fekete. Mind egyszerre indultak érte, de Titkos pillanattal előbb ért oda. Hiába nyomták őt – kiegyenlített (1:1).
    Most tízpercnyi újpesti ostrom következett. Egymásután három sarokrúgás volt a Hungária ellen. Végül Kocsis kapu mellé helyezte a labdát. A 30. percben Titkos taccsdobását Karcos kapta. Húsz méternyire állt a kaputól, a pattogó labdát beigazította és aztán nagy erővel védhetetlenül a kapuba vágta. Egyéni bravúr, (2:1).
    Két perc múlva már 3:1-re vezetett a Hungária. Cseh nem tudta felfogni a labdát és Szalai sem. Titkos elfutott vele, először elhagyta Futót, aztán Feketét és futtában 8 méterről úgy vágta be a labdát a kapuba, hogy majd kilyukadt a háló. (3:1).
    Erre senki sem számított. A hátralevő percekben Zsengellért szerelték, Szűcs mellé lőtte a labdát és Kocsist is feltartóztatták.

    Kardos! Kardos!

    A második félidőben Kocsis és Hidasi helyet cserélt. Továbbra is a Hungária nyomult fel. Turai bombája a felső lécről pattant vissza. Kocsis lefutott, Kiss a combjába talpalt. Bíró Zsengellér hátára ugrott, ezért a tizenhatos vonalról jutott szabadrúgáshoz az Újpest Szűcs mellé lőtte a labdát.

    Most következett az Újpest egyetlen helyzete a mérkőzés alatt, amikor is Kocsis beadásánál Szabó nem tudta megfogni a labdát, amely odapattant Zsengellérhez, ő azonban mellé lőtt.
    Kocsist előretörése után tizenegyes-gyanús módon szerelték. Az Újpest még megváltoztathatta volna a mérkőzés sorsát, de csatársorában nem volt meg az átütő erő. Kardos úgy, mint az első félidőben, most is ellenállhatatlan volt. Az újpesti védelem tajgai nem tudtak hozzáférkőzni.
    A 25. percben a Hungária végleg eldöntötte a mérkőzés sorsát. Csehtől indult ki az akció, aki magához vonta az újpesti játékosokat, aztán szöktette Titkost és a pompás beadást. Kardos fejes gólja követte (4:1).
    Alig kezdték újra a játékot, a 26. percben Turai kitűnő labdával küldte ostromra Titkost, aki egyedül előretört és a kifutó Sziklai kapust is „kidriblizve” lőtte be az 5-ik gólt. (5:1).
    Szegény Sziklai, az újpesti kapus nem bírt az ördöngös labdákkal. Állandóan kapuja előtt cikázott a labda, egyszer jobbra, másszor balra pattogott és bizony betegre ugrálta magát.
    A 31. percben esett a mérkőzés legszebb gólja: Kardos a félpálya közelében állott, amikor nagy erővel hozzáküldték a labdát és mindenki azt várta, hogy ő szökteti valamelyik szélsőjét. Kardos azonban előretört és húsz méterről úgy vágta be a labdát a kapuba, hogy azt húsz év múlva is tanítani fogják majd a „futballgrundokon”. Nem csoda, hogy a mérkőzés után Sziklai kapust úgy kellett felmosni. Valósággal idegsokkot kapott.

    A Hungária megérdemelte ezt a győzelmet, technikai tudása mellé ez alkalommal bátor, lelkes játéka párosult. Újpest csapata, amely az első tíz percben – amint azt már említettük – igen szépen játszott, a mérkőzés további folyamán csak másodrendű szerephez jutott. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Hungária még több gólt is lőhetett volna.


    huszadikszazad.hu
     
  6. avatar: heimo
    2016.07.28, 18:00
    Változatos, helyenként igen magas színvonalú sportot nyújtó mérkőzést vívott a két csapat. Mindvégig az igazi nagy mérkőzések feszült hangulata uralkodott mind a játéktéren, mind a nézőtéren. A Hungária csapatának kivételesen jó napja volt és különösen Kardos remekelt, de méltó támogatója volt Titkos is, aki nemcsak a góllövésben, de a gólok előkészítésében is nagy szerepet játszott. Az ujpesti csapat a néhány héttel ezelőtti formájától messze elmaradva, a kiegyenlítő gól után nem tudott méltó ellenfele lenni a Hungáriának.

    Az Ujpest támadásaival indult a játék és az első negyedóra a lila-fehérek fölénye jegyében telt el. A 13. percben Kocsis Kissel összecsapott, úgy hogy a Hungária hátvédje meg is sérült és néhány percig a játéktéren kívül ápolták. Ez az összecsapás sokáig rányomta a játékra a bélyegét, sőt, tulajdonképpen az első gól okozója is volt közvetve, mert a 15. percben Bíró láthatóan Kis megrúgásáért mintegy megtorlásként beleugrott Zsengellérbe, aki azonban szerencsésen visszahúzta a lábát, de a játékvezető szabadrúgást ítélt, 18 méterről Zsengellér ívelte nagyon ravaszul védhetetlenül a hálóba. 1:0. Heves Hungária ellentámadásból Kardos 16 méterről bombalövést küldött a kapura, amit Sziklai fél kézzel öklözött vissza a mezőnybe, de a szemfüles Cseh elcsípte és az ötös vonal tájékáról belőtte. 1:1. Viharos Ujpest támadások eredményeképpen egymásután három szögletrúgás volt a Hungária ellen, de Kocsis mellé lövése után felszabadult a kék-fehér kapu. Ezután az Ujpest támadásai tűntek fel és ezekben Zsengellér néhány mesteri húzása aratott tapsot. A Hungária főképp Kardos és Titkos jó húzásaival veszélyeztetett. A 29. percben Titkos hirtelen elfutott, kitűnő beadását Kardos önmaga elé ejtette és fordulásból élesen a felső jobbsarokba gólt lőtt. 1:2. Újrakezdés után rövid mezőnyjáték következett, majd a 33. percben Titkos alig a fél pályán túl megkaparintotta a labdát, hatalmas iramban öles lépésekkel elfutott és körülbelül a 11-es pont tájáról védhetetlen bombával gólt szerzett. 1:3. Ezután a Hungária teljesen átvette a játék irányítását és szebbnél-szebb húzásokkal veszélyeztette az ujpesti kaput, az ujpesti védelem pedig sokat bizonytalankodott.

    A második félidő 3. percében Ujpest kapuja ellen már szögletrúgás volt, majd Balogh miatt 18 méterről szabadrúgást ítélt a bíró, de újabb szabálytalanság miatt 16 méterről megint szabadrúgást kellett ítélnie. Zsengellér lövése a kapufáról pattant ki. Kocsis és Hidasi az Ujpest két szélsője helyet cserélt, hogy Kocsis és Bíró összeütközéseit elkerüljék, de így is összecsapott Kocsis Kissel. A 9. percben Sziklai megint majdnem gólt kapott, de a védők tisztázták a veszélyes helyzetet. Egy perc múlva a 16-osról szabadrúgást ítélt a bíró a Hungária ellen, ezt azonban Szabó jól fogta. Ezután igen sok szabálytalanság akadályozta a játék kifejlődését. Az iram nem csökkent, de a játékvezető sípja minden pillanatban szólt. Ujpest Kállai-Zsengellér, majd Kocsis lövéseivel veszélyeztetett, de mindegyik eredménytelen maradt. A 26. percben esett a második félidő első gólja: Cseh balra adott, Titkos a labdával a kapuvonalig rohant, onnan mintaszerűen emelte be és Kardos fejese biztosan szállt a hálóba. 1:4. A Hungária csatárainak ezekben a percekben nagyszerűen ment a játék. Egy perc sem telt el a gól után, amikor Titkos elfutott és egyedül befelé futva az ellenkező sarokba rúgta az ötödik Hungária gólt. 1:5. A lendület nem hagyott alább és a 32. percben Kardos ugrott ki a védők közül alig valamivel a félpályán túl és egyedül futva 20 méterről lendületből éles félmagas lövéssel védhetetlen gólt lőtt. 1:6. A nagy gólarányú vezetés a Hungária játékosait fölényeskedővé tette, de jellemző volt az Ujpest teljes összeroppanására, hogy még a komolytalan tologatással is úgy játszott időnként a Hungária, hogy az ujpesti játékosok alig tudtak a labdához jutni. A 40. percben Cseh egy jó helyzetet csak fölényeskedése miatt rontott el. Az utolsó percek a Hungária nagy technikai fölénye jegyében teltek el.


    MTI Sportkiadás
     
  7. avatar: heimo
    2016.07.26, 19:21
    Az UTE-stadionban november 20-án délután 2 órakor kezdődő Újpest—Hungária nemzeti bajnoki és az ezt déli 12 órakor megelőző UTE—PTSC nemzeti „B“-bajnoki labdarugómérkőzésekre jegyek elővételben kaphatók a Pesti Hírlap Vilmos császár-ut 78. és Erzsébet-körút 1. szám alatti főkiadóhivatalaiban.


    Pesti Hírlap, 1938. november 15.