magyarfutball.hu

Volán SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 10:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.05.12, 23:38
    Bp. Volán - Bcs. Előre Spartacus egy nappal korábban

    Miután a labdarúgó NB I. ötödik fordulójából elhalasztott FTC-Békéscsaba mérkőzésre október 1-én, kedden kerül sor, az MLSZ módosította a szeptember 29-re, vasárnapra kiírt Volán-Békéscsaba találkozó időpontját, hogy a Békéscsaba számára elegendő idő álljon rendelkezésre a két mérkőzés között.
    Ennek értelmében a Volán—Békéscsaba összecsapásra szeptember 28-án, szombaton 10.30 órai kezdettel kerül sor a Czabán Samu téren.

    Békés Megyei Népújság, 1985. szeptember 5.
     
  2. avatar: bbsz
    2023.04.09, 22:12 (szerk.: 2023.04.09, 22:28)
    Az első félidőben tíz emberre fogyatkozott a Bp. Volán, mégis győzni tudott
    Bp. Volán SC - Békéscsaba 2-0 (1-0)


    Czabán Samu tér, 1000 néző
    Vezette: Nagy M. (***) (Maczkó, Makó)
    Bp. Volán: Varga 5 — Kertész 5, Hegedűs 5, Forintos 6, Huszár 5 — Seres 6, Krómer 5, Hatvanger 0 — Morgós 5, Szepesi 4-2=2, Katona 6. Edző: Novák Dezső.
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Királyvári 5, Ottlakán 5, Varga 4, Fabulya 4 — Steigerwald 4, Pásztor 5, Fecsku 4, Csanálosi 5 — Kanyári 4, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    Csere: Hatvanger helyett Kiss Z. (5) a 33., Fecsku helyett Újvári (4) a szünetben, Kanyári helyett Vágó (4) az 53., Morgós helyett Vincze (-) a 85. percben.
    Gólszerző: Forintos a 22., Morgós (11-esből) a 82. percben.
    Sárga lap: Ottlakán a 16., Szepesi a 38., Kertész a 85. percben.
    Kiállítva: Szepesi a 42. percben.
    Szögletarány: 11:1 (5:1) a Békéscsaba javára.

    (A hazaiak összeállítása annyi érdekességgel szolgált, hogy a csapatban helyet kapott a Czabán Samu térre öt év után visszatérő Szepesi. A szombat délelőtti találkozóra nagyon kevesen voltak kíváncsiak, jóindulattal felfelé kerekítve alig ezren foglaltak helyet a lelátón...)
    Békéscsabai helyzettel kezdődött a mérkőzés: Szekeres a jobb oldalon lefutotta Kertészt, közeli lövése a védőn megpattanva az oldalhálóban kötött ki.
    Ezután a Bp. Volán vette át a játék irányítását, ám gólszerzési lehetősége csak a 10. percben adódott. Ekkor Krómer jobbról, a partvonal mellől nyeste kapu elé a labdát, amely centiméterekkel suhant el Katona és Hatvanger előtt a kapu előterében.
    A 16. percben a két védő között megiramodó Katonát Ottlakán felvágta, nem is vitatkozott a sárga lap láttán.
    Meglehetősen andalítóvá vált a játék, eseményt mindkét oldalon csak a sűrűn előforduló hibák jelentettek.
    Aztán a 22. percben az enyhe mezőnyfölényben játszó Bp. Volán megszerezte a vezetést. Egy szögletet követően Katona cselezgetett a balösszekötő helyén, az alapvonaltól átívelt a másik oldalra, Szepesi visszafejelte a labdát, és a középen érkező Forintos 8 méterről a kapu közepébe lőtt. 1-0.
    Három perc múlva Varga 30 méterről célozta meg a hazai kaput. Névrokona, a Bp. Volán kapusa megbotlott és tehetetlenül nézte, ahogy a labda kevéssel a jobb felső sarok felett hagyja el a játékteret.
    A 28. percben Morgós remekül ugratta ki a balösszekötő helyén megiramodó Szepesit, de a középcsatár 16 méterről gyámoltalanul a vetődő Leboniczky ölébe gurított.
    Hét perc múlva ismét Szepesi ügyetlenkedett el helyzetet, ezúttal Katona átadása találta üresen, de ahelyett, hogy a 16-osról lőtt volna, bevárta a védőket, akik könnyedén szerelték. A félidő hátralévő perceiben is Szepesi volt a főszereplő. A 38. percben Nagy játékvezető megállította a játékot, és sárga lapot mutatott fel a Volán középcsatárának. Négy perc múlva megismétlődött a jelenet, de ezúttal már a piros lap került elő a játékvezető zsebéből.
    (Nagy Miklós: - Szepesi a közönséggel „szórakozott", szavaitól talán az újságpapír is elpirulna... Ezt a figyelmeztetés után sem hagyta abba, így kénytelen voltam kiállítani. Szepesi: - Valaki állandóan pocskondiázott a nézőtérről, és én képtelen voltam uralkodni magamon.)
    SZÜNET UTÁN a vendégek támadtak többet, de az első helyzet a Bp. Volán előtt adódott. Morgós „lépett meg” a lesre spekuláló védők elől a jobb szélen, a beadást azonban túlméretezte, s így a labda elszállt a középen érkező Katona fölött.
    Az 51. percben viszont egyenlíthetett volna a Békéscsaba. Pásztor remek ütemben ugratta ki a jobbösszekötő helyén kilépő Vargát, aki kicselezte a keresztező Hegedűst, majd az ötösről, „ajtó-ablak” helyzetben a tehetetlen kapus ölébe emelt.
    Továbbra is a vendégek kezdeményeztek többet, de a góllövés helyett csak a szögletrúgásokat gyakorolgatták.
    Aztán a 64. percben Sereshez került egy vaktában előrevágott labda. A középpályás bevárta, és kitűnően szöktette a bal szélen nagy lendülettel érkező Katonát, a balszélső befelé kanyarodva kicselezte Ottlakánt, Fabulyát és Vargát, majd kissé kisodródva közelről lőtt, a labda a bal kapufáról pattant az alapvonalon túlra.
    A Békéscsaba ellentámadásánál a hazai szurkolók dermedten figyelték, ahogy Szekeres lövése után a labda egy védőn felperdülve csak centiméterekkel kerülte el az üres kaput.
    A 74. percben hazai ellentámadás során Katona nagyszerűen tálalt az előlragadt békéscsabai védőket faképnél hagyó Huszár elé, aki előtt szabad volt az út a vendégek kapuja felé. Huszár a térfél közepéről megpróbálta ellőni a labdát a messzire kifutó Leboniczky mellett, a kapus azonban kézzel hárított. A játékvezető előnyszabályt alkalmazott, mert a labda Morgáshoz pattant. A jobbszélső mintegy 35 méterről az üres kapu mellé ívelt...
    A 82. percben Seres cselezgetett a békéscsabai 16-oson belül. Ottlakán szorongatta, és a hazai középpályás a földre huppant. A játékvezető 11-est ítélt. Morgós állt a labda mögé, és laposan a kapu bal oldalába lőtt. 2-0.
    (A büntető jogossága vitatható volt, ráadásul Nagy M. következetlenségét is jelezte. Egy perccel korábban a másik oldalon Steigerwald ugyanilyen helyzetben került a földre Krómer mellett, de a játékvezető akkor továbbot intett.)
    Öt perccel a mérkőzés vége előtt Vágó a kaputól 6 méterre olyan gyengén lőtte meg a labdát, hogy az alig vánszorgott el az alapvonalig.

    ★ ★

    Nem sokat vesztett az, aki ezen a szombat délelőttön meccsnézés helyett valamilyen más programot választott.
    A két együttes ugyanis meglehetősen alacsony színvonalú, helyenként kimondottan unalmas produkciót nyújtott. Az akarással egyik oldalon sem volt baj, ám a játékosok - egy-két „villanástól” eltekintve - adósak maradtak a szellemes, gólveszélyt jelentő megoldásokkal. Nem takarékoskodtak viszont a technikai hibákkal és a sablonos, könnyen kiismerhető akciókkal.
    Az első félidőben a Volán játszott enyhe mezőnyfölényben, s így megérdemelten szerzett vezetést.
    Fordulás után - mivel a hazai együttes tíz főre olvadt - a vendégek magukhoz ragadták a kezdeményezést. Egymás után rugdosták a szögleteket, de gólhelyzetet sehogy sem voltak képesek összehozni.
    A Volán pedig azt játszotta ekkor, amit egy ilyen helyzetbe került csapatnak játszania kell. Játékosai betömörültek a kapu elé, és amikor lehetett, gyors ellentámadásokat vezettek. Mindent egybevetve, a vendéglátók jobb teljesítményt nyújtottak ellenfelüknél, ezért rászolgáltak a két pontra.

    Novák Dezső: — Csak gratulálni tudok a csapatnak, hogy ilyen körülmények között is nyerni tudott.
    Süle István. — A Bp. Volán a kiállítás után is tizenegy emberrel játszott...
    (Pajor-Gyulai László)

    12. Bp. Volán 11 3 3 5 15-21 9
    ...
    14. Békéscsaba 10 3 2 5 13-15 8

    Népsport, 1985. szeptember 29. (Arcanum DT)
    VOLÁN—BÉKÉSCSABA 2-0 (1-0)

    Czabán Samu tér, 900 néző
    ...

    A kis FTC-nek (Martos ügyvezető elnök, Novák vezető és Bálint pályaedző a zöld-fehérek játékosa volt), kis Vasasnak (Hegedűs, Seres, Katona nemrég a piros-kékeknél futballozott) becézett közlekedésiek meglepetéssel szolgáltak kicsiny közönségüknek.
    Szepessy, aki egyesületváltoztatásban országos csúcstartó, ismét a Czabán Samu téren lépett pályára. Volt, akinek ez nem tetszett, és szidta a Ganz-MÁVAG-ból átkerült labdarúgót. A középcsatár vette a lapot, s nem irodalmi stílusban válaszolt. Nagy M. játékvezető egyszer figyelmeztette, másodszorra a 43. percben az öltözőbe küldte. Szepessy előtte gólpasszt adott Forintosnak, a hátvéd a hálóba lőtte a forintos labdát.
    A szünetben többen fogadást kötöttek, a Békéscsaba, ha nem is jó, mégis legyőzi a tíz emberrel küzdő hazaiakat. Nem lett igazuk. Pedig a folytatás elején sokat támadtak a lila-fehérek, eredmény nélkül.
    A Volánból rendszerint csak Katona tartózkodott elöl, ám őrzése szinte lehetetlennek tetszett. Mellette Seres keserítette a vendégeket, akiknek ezután a Seres névről minden bizonnyal nemcsak a Szomorú vasárnap, a hajdani sláger, hanem ez a szeptember végi szomorú szombat délelőtt is eszükbe jut.
    Negyedórával a befejezés előtt Katona szólózott (sokan nem értették, a kitűnő jobbszélsőt vajon miért engedte el a Vasas), majd Huszár lövése után a labda Leboniczkyről pattant Morgós elé, a jobbszélső 30 méterről célzott, de a labda mellé szállt. Néhány perccel később viszont Morgóst már ünnepelhették társai, ugyanis Ottlakán felvágta a cseles Serest, s Morgós nem hibázta el a büntetőt (2-0).

    Népszabadság, 1985. szeptember 30. (Arcanum DT)
    Az emberelőny hátrány lett
    Bp. Volán - Békéscsaba 2-0 (1-0)


    ...

    A 22. percben egy szöglet után Katona cselezgetett az alapvonalnál, majd átrúgta a labdát a túloldalra, Szepesi visszafejelt, és a jól berobbanó Forintos, mintegy 9 méterről a kapu közepébe talált, 1-0.
    A Bp. Volánhoz éppen visszaigazolt Szepesi először sárga lapot kapott Nagy M. játékvezetőtől, majd miután négy perc múlva újra többet foglalkozott a közönséggel, mint a játékkal - már piros lappal honorálta a bíró.
    A 82. percben Seres mutatott be néhány cselt a békéscsabaiak 16-osán belül, Ottlakán kíséretében. A békéscsabai védő és a hazaiak játékosa párharcából ez utóbbi egyszer csak a földre huppant, amiért a játékvezető a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Morgós értékesítette, a kapu bal oldalába rúgta a labdát. 2-0.

    Ökölvívónyelven szólva, övön aluli mérkőzést játszott a két csapat, legalábbis a gyér számú szurkolósereg sehogy sem tudta élvezni az alacsony színvonalú mérkőzést.
    Az egy-egy látványos megoldás is ritka volt, mint a fehér holló, s miután a házigazdák tíz főre olvadtak, mind inkább átvette a Békéscsaba a terepet, de igazán nem tudtak fölénybe kerülni a kimondottan jól védekező fővárosiakkal szemben. Legalábbis a gólok elmaradtak, s az utolsó percekben szerzett 11-es góllal a Volán még jobban bebiztosította a két pontot.
    Békéscsabai szemszögből így az emberelőny hátrány lett.

    Békés Megyei Népújság, 1985. szeptember 30.