magyarfutball.hu

Parmalat FC - Békéscsabai Előre FC 1 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.23, 08:16 (szerk.: 2021.04.04, 00:09)
    A Békéscsabai Előre FC sporttörténeti bronzérme
    Parmalat FC - Békéscsabai Előre FC 1-0 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Székesfehérvár, 3000 néző
    V.: Vad (Tóth V., Lettrich)
    Parmalat FC: Mitring 7 — Németh 5 — Varga 5, Salacz 5 — Kucselata 5, Dubecz 6, Lőrincz 5, Zimmermann 5, Bekő 5 — Takács 5, Horváth F. 4. Edző: Kiss László
    Békéscsaba: Udvarácz 6 — Szenti 5, Usmajev 5, Zahorán 5 — Mracskó 5, Fodor 5, Csató 5, Vancea 5, Kasik 4 — Szarvas 4, Kulcsár S. 4. Edző: Pásztor József
    Csere: Horváth F. helyett Jován (-) a 69., Kasik h. Árgyelán (1) a 71., Takács h. Czéh (-) a 80., Kulcsár S. h. Kulcsár Sz. (-) a 84 percben.
    Gólszerző: Horváth F. (11-esból) a 41. percben.
    Sárga lap: Németh (Kulcsár S. felvágásáért) a 29., Szenti (Horváthot elgáncsolta) a 38., Kucselata (szándékos kezezésért) az 54., Kulcsár S. (szövegelésért) a 66. percben.
    Kiállítva: Árgyelán a 84. percben.
    Szögletarány: 7:4 (4:3) a Parmalat javára.

    Varga vállalkozott először a kapu megcélzására, ám 25 méteres gyatra lövése könnyű kapuszsákmánynak bizonyult.
    Aztán a 15. percben Kucselata ívelt a kapu elé, Udvarácz röviden mentett, Zimmermann bal alsó sarkos lövését Fodor vágta ki a gólvonalról.
    A békéscsabaiak először a 23. percben próbálkoztak kapura lövéssel, ám Csató 24 méteres lövése a bal felső saroknál hagyta el a játékteret.
    A túloldalt Horváth lökete cammogott egy védőről szögletre.
    A folytatásban Kucselata tért ölelő előreívelését Takács alig fejelte mellé.
    A 30. percben Kucselata szorult ápolásra, miután Szarvas szabadrúgásból fejen találta a hazaiak játékosát.
    Öt perc múlva Vancea 30 méterről eleresztett pattogó lövését Mitring csak másodjára kaparintotta meg.
    A 41. percben Csató a felezővonalnál elvesztette a labdát, Lőrincz indította Takácsot, aki a 16-oson belülre betört, ám erősen kisodródott balra, már egyáltalán nem volt lövő helyzetben. Ettől függetlenül Zahorán becsúszott, amit az esethez közel álló Vad játékvezető szabálytalannak ítélt meg, s azonnal a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Horváth F. laposan a bal alsó sarokba lőtte, Udvarácz az ellenkező irányba vetődött, 1-0.
    A 44. percben Vancea szabadrúgásából Kulcsár S. alig fejelt mellé.

    Szünet után a 61. percben Takács keresztben elfutott a 16-os előtt, jól tálalt Bekőhöz, aki futtából fölé lőtt.
    A 72. percben egy kipattanó labdát Csató a 16-osról nagy erővel a felső kapufára rúgott.
    A folytatásban Szarvas fejelt 8 méterről, ám Mitring vetődve védett.
    A 79. percben Mracskó a 16-os jobb sarkáról emelt a kapu jobb sarkára, a lehulló labdát Mitring könnyen lehúzta.
    A túloldalt Czéh, amint pályára lépett, rögtön megcélozta a kaput, de közeli lövését Udvarácz hárította.
    A 83. percben Zahorán az utolsó pillanatban Lőrincz lövésébe belelépett.
    Egy perccel később Árgyelán szabálytalankodott a hazaiak középpályásával, Dubecz-cel szemben, amiért sárga lapos figyelmeztetést kapott. A békéscsabaijátékos cifra magyarsággal fogalmazta meg véleményét a játékvezetővel szemben, aki ezután rögtön a pirosat is felmutatta neki.
    A 86. percben Csató közeli lövését Mitring kiütötte, de újra a középpályás elé került a labda, amikor a védőktől szorongatott Csató a 11-es tájékán nagyot huppant. Vad most is büntetőt ítélt. Szarvas a kapu bal oldalát célozta meg nagy erővel, ám Mitring hatalmas vetődéssel kiütötte a labdát, amely Fodor előtt landolt, ám a békéscsabai játékos az ismétlésből fölé lőtt.
    A lefújás előtt még Csató fejelt fölé az ötösről.

    Az korántsem fogható az első játékrészre, hogy egymásnak estek volna a csapatok. A Parmalat mintha túlságosan is tartott volna nagyobb nevű ellenfelétől, a Békéscsaba pedig óvatosan kezdett, felmérve, mire lehet képes egy olyan ellenfél, amelyet még a kiesés réme is fenyeget.
    Nos ebből a nagy óvatosságból aztán nem kerekedett semmi. Jószerivel a két 16-os között pattogott a labda, miközben jó néhány alattomosság is becsúszott. Így gyakorta ápolás miatt is állt az idő.
    Húsz perc után kezdtek magukra találni a csapatok, először a fehérváriak, majd a vendégek is kezdték megdolgoztatni a portásokat, ám nem sok sikerrel vették tűz alá a kapukat. A Békéscsaba négyszer-ötször meglódult, de most nem volt olyan tűz a csapatban, mint akár egy héttel korábban.
    Mígnem a finisben váratlanul megszerezte a vezetést a hazai csapat. Zahorán szinte lemásolta az Újpest elleni alakítását: akkor csúszott be, amikor már nem volt helyzetben a támadó. Hogy mennyire volt 11-es? Nos erre azt lehet mondani: a hazai csapatnak tízből kilencszer megadja a játékvezető.
    A szünetben vibrált az öltöző előtti folyosó is, bent pedig nem éppen dicsérő szavak hangzottak el. Nem kiszűrődtek, talán közelebb állunk az igazsághoz, ha úgy fogalmazunk: zengett a folyosó is. Talán ez is hatással volt arra, hogy a fordulás után fokozatosan nagyobb sebességre kapcsoltak a csapatok, de kellett vagy húsz perc, mire az ötödik fokozatba értek.
    Azaz a finisre pörögtek fel az események. Kapufa, újabb 11-es, ziccerek, kiállítás, ám miként egy hete, most is megbabonázottan játszott a Békéscsaba. Pedig fogyott a Parmalat levegője, a szorítást azonban kibírták kilencven percen át. Tény, fontosabbnak tűnt számukra a győzelem, hiszen akár osztályozós helyre is kerülhettek volna a székesfehérváriak egy esetleges vereség esetén.
    Más kérdés, hogy a további eredmények végül úgy alakultak, hogy mindenképpen megúszták volna a „szégyent”. De a vészhelyzet jobban csengetett számukra, mint a bajnokság végére végképp kifáradó békéscsabaiaknak az érem „milyen színűségének” kérdése.

    Edzői nyilatkozatok
    Kiss László, a Parmalat edzője:
    — Nagyon örülök annak, hogy egy tehetséges társaság bizonyította: vannak tisztességes labdarúgók Magyarországon. Ez a Parmalat együttese. Ha rövid ideig is, de öröm volt velük együtt dolgozni.
    — Mi döntött a mai mérkőzésen?
    — Az, hogy a taktikai elképzelésünket sikerült megvalósítani.
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Izgalmakban, fordulatokban gazdag jó mérkőzést játszottunk, sajnálom, hogy Vad játékvezető főszerepet játszott. A döntetlen igazságosabb lett volna.
    — Nem bánkódsz, hogy odalett az ezüstérem?
    — Azt akkor veszítettük el, amikor a Honvéd ellen otthon kikaptunk. De az is az igazsághoz tartozik, hogy a bronzéremnek is nagyon örülök.
    — Arról volt szó, pályára lépsz a zárófordulóban...
    — Két ok miatt nem vetkőztem le, illetve nem a cserepadra ültem: egyesek megkérdőjelezték volna a bajnokság komolyságát, a másik pedig, a valóságban nem vagyok olyan edzettségi állapotban, hogy játékra is alkalmas legyek.
    — A sikeres év legrövidebb, egy-két mondatos értékelése hogyan szól?
    — A bajnokság egy időszakában talán mi játszottuk a leglátványosabb játékot az NB I-ben, amit alátámaszt, hogy mi rúgtuk a legtöbb gólt. A gyengénk az volt, hogy amikor az élre kerültünk, egyre inkább nyomasztotta a nagy tét a csapatot, az idegi tehertől begörcsölt néhány játékos. E téren még nem vagyunk elég edzettek.
    (Jávor Péter)

    3. Békéscsaba 30 19 3 8 68-29 41
    ...
    9. Parmalat FC 30 8 9 13 33-46 25

    Békés Megyei Hírlap, 1994. június 13.
    kép
    Befejeződött az NB l-es labdarúgó bajnokság. Az utolsó fordulóban a Parmalat FC egy góllal verte Békéscsabát. kép
    Nagy volt az öröm a mérkőzés végén. A Parmalat „kispados” csapata szinte egy emberként pattant fel. Fotók: Fási László

    Fejér Megyei Hírlap, 1994. június 13. (Arcanum DT)