magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2014/2015 Jász-Nagykun-Szolnok megyei I.osztály 4 Újszász VVSE 11 34
2013/2014 Jász-Nagykun-Szolnok megyei I. osztály 4 Újszász VVSE 9 36
2012/2013 Jász-Nagykun-Szolnok megyei I. osztály 4 Újszász VVSE 11 34

összes eredmény, részletek »

címer: Újszászi VVSE

A(z) Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület története

Ez a csapat bemutatójának a helye.

Várjuk a segítségedet a bemutató megírásában az info@magyarfutball.hu e-mail címre!

Egy ilyen cikk megírása nem örödöngős dolog. Inkább kutatómunka, sport iránti szeretettel, csapatod iránti imádattal és néhány csipetnyi körültekintéssel, objektivitással és tisztelettel fűszerezve. A cikket nem nekünk és nem a nagyközönségnek írod, hanem első-, másod- és harmadsorban saját csapatodnak. Írásoddal ugyanis szeretett klubodnak, imádott lakóhelyednek és kedvelt játékosaidnak állítasz tiszteletet sugárzó, méltó elismerést és komoly emléket.

Minél őszintébben, minél ötletesebben és minél jobban sikerül néhány sorban összefoglalnod a bemutatandó egyesület történetének lényeges eseményeit és fejezeteit, annál sikeresebb fogadtatásban részesülsz majd. És annál hangosabb vastaps kísér további utadon, Téged szurkolót, a cikked témájául szolgáló egykori és mai játékosok, klubtagok, vezetők és persze szurkolók elismerése.

Hogy munkádat segítsük, az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk néhány ötletet, mely támpontul szolgálhat cikked megírásánál és segítséget ad, egy egységesebb, strukturáltabb, teljesebb, szavakba öntött kép megfestéséhez.

 • A csapatbemutató írás lehetőleg első szám harmadik személyben íródjon, mindvégig egy adott igeidőben - jelen vagy múlt időben.
 • Tégy kísérletet a klub teljes történetének felvázolására a kezdetektől napjainkig!
 • Add meg a klub alapításakor felvett teljes csapatnevet és az akkor használatos klubszineket!
 • Tüntesd fel a csapat sportpályájáinak nevét és helyét!
 • Add meg a lényeges változások (csapatnév, színkombináció, telephelycsere, ...) időpontjait és okait!
 • Amennyiben lehetőséged van rá, mindig igyekezz pontos dátumokat feltüntetni, legalább egy évszámot vagy idöszakot (1988.XII.13-án, 1959 öszén, a ´70-es évek második felében, ...)!
 • Elevenítsd fel a csapat sikeres éveit és kudarcokkal teli periódusait, de ne vessz el a részletekben!
 • Térj ki a lényeges összefüggésekre, foglald szavakba a kluboddal vagy egyes játékosokkal kapcsolatos érdekességeket és kuriózumokat. Írj rövid anekdótát, amennyiben az lényeges a klubhistória valamelyik mérföldkövével kapcsolatban!
 • Ha csapatösszeállítások feltüntetését lényegesnek tartod, add meg a játékosok és az edző teljes nevét!
 • Külső források felhasználása estén tüntesd fel a felhasznált könyv címét, a nézőszámot tartalmazó újság dátumát, a honlap linkjét vagy az infomátorod nevét és pozícióját (Kovács Elemér nyugdíjazott szertáros, G. Aranka söprögető kisiparos, ...). A forrásokat a cikk végén ömlesztve vagy közvetlenül az adott idézet után zárójelben add meg! Célja, hogy a cikk olvasói és minden egyéb érdeklődő a megadott művekben a feltüntetett helyen további információkra tehessen szert.
 • Ügyelj a helyesírásra, különösen a római számok használatára (NB II-ben, Megyei I. osztályú, 1999.VIII.07., XXIII. kerületi, XIX. századi,...) és a helyes ragozásra (január elsején = január 1-jén, második = 2., 3-mal, 4-gyel, 5-öt, 6:0-s győzelem, hetedosztályú,...) és a tulajdonnevek helyes írására (Puskás Ferenc stadionbeli, Szentendrei-szigeten, Margit hídnál, kaposvári,...)

Segítségedet előre is köszönjük! Írásra fel! Sok sikert! Ne feledd: imádott klubodért teszed, nem magadért és pláne nem nekünk!

teljes név
Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület
Szurkolók
alias
Újszászi MÁV
kapcsolódó csapatok
cím
5052 Újszász
Szabadság tér 1.
Jász-Nagykun-Szolnok megye
 
elérhetőség
e-mail illes.molnar@gmail.com
alapítás
1925
klub színei
fekete - fehér
bajnokság (2015/2016)
névváltozások
 1. Újszászi Testedzők Egyesülete
  1925 - 1939
 2. MOVE Újszászi Társadalmi és Sport Egyesület
  1939 - 1945
 3. Újszászi MÁV
  1945 - 1946
 4. Újszászi Vasutas SE
  1946 - 1948
 5. Újszászi MTE
  1949 - 1951
 6. Újszászi Lokomotív SK
  1951 - 1955
 7. Újszászi Törekvés
  1955 - 1957
 8. Újszászi Vasutas SE
  1957 - 1966
 9. Újszászi Szabadság MGTSZ SE
  1966 - 1992
 10. Újszászi Sportegyesület
  1993 - 1998
 11. Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület
  1998. november -
dicsőséglista
 1. Sport TV Kupa döntős
  2009
mérkőzések
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: Balazs
  2012.08.15, 20:42 (szerk.: 2013.09.10, 21:22)
  kép
   
 2. avatar: pancso
  2009.01.27, 18:51
  Képek a 80 éves az UVVSE kiállításról:

  http://www.ujszasz.hu/temak/sport/sportegyesulet/UVVSE/index.htm
   
 3. avatar: pancso
  2009.01.27, 18:49 (szerk.: 2010.11.17, 12:20)
  Újszász sportéletének kezdeteiről igen kevés írásos anyag maradt fenn. Ennek oka, hogy a község ebben az időben még Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéhez tartozott és csak 1949-től Szolnokhoz. A kezdetek kutatása során fényképekre és személyes visszaemlékezésekre hagyatkoztunk. Legelőször a labdarúgást kedvelő és mûvelő fiatalok szerveződtek csapattá. Első mezük 1919-ből származik és fekete-fehér színû volt.

  A hivatalos egyesületi bejegyzés 1925-ben történt UTE néven. (Újszászi Testedzők Egyesülete.) Ekkor már két pálya volt a községben, az egyik a gimnázium helyén, a másik, az UTE pálya a "válykos" helyén. A csapatot támogató vagy inkább segítő lányokat UTE lányoknak nevezték. Név szerint: Kerekes Terka, Volter Ilona, Volter Margit, Volter Juliska, Bakó Mariska. Az ő kezük munkáját dicséri az elkészült egyesületi zászló. A zászló évekig a templomban volt, bal oldalon, az első sor közepén. A másik oldalon a MANSZ zászló volt, mely az asszonyok szerveződését jelképezte. A mérkőzések alkalmával a jeles ünnepeken UTE sportoló vitte ki a templomból a zászlót, két társa kíséretében. A II. világháború után, de már előbb is az UTE megszûnésével, a legidősebb játékos őrizte a zászlót. Kalandos út után került Égner Lajosné Jolika nénihez, aki hosszú évekig őrizte, amíg az 1995-ben a 70. évforduló alkalmából rendezett kiállításon a díszhelyre nem került.

  Az adományozók, támogatók nevével címer alakú fémlapocskák vannak elhelyezve a zászló rúdján. Az első egyesületi elnök Balogh Kálmán kántortanító volt."Az 1921-ben kiadott 53. Törvénycikk kimondja, hogy a testnevelés állami kötelesség, mert az új kor feladatait csak sporttal kiképzett, erőssé, edzetté és fegyelmezetté tett ifjúság képes megoldani. A törvény valóban a sport, a testedzést, a tornát, a szabadgyakorlatot tette mûködése alapjává. 1939-ben a 2. Törvénycikk volt az, amely a leventekötelezettséget - mint honvédelmi kötelességet - az egész ország területén az ifjúság nevelésére rendszeresített."

  E törvények hatására alakult meg községünkben is a levente. Ennek elnöke Sólyom Sándor volt. A húsz alatti fiatalokból álló levente labdarúgócsapat sárga mezben játszott. 1941-es forrás szerint a községi egyesület MOVE (Magyar Országos Véderő Egyesület) Újszászi Társadalmi és Sport Egyesület néven volt nyilvántartva. Elnöke id. Kelemen Pál. A labdarúgás mellett ekkor már lövész egyesület is mûködött, és az Országos Magyar Lövész Szövetség V. (alsótiszai) kerületéhez tartozott.

  1945 után a községben két egyesület mûködött, mivel megalakult az Újszászi Vasutas SE, az UVSE. Ennek elnöke kezdetben a mindenkori állomásfőnök volt. 1952-ben Mihályi István is ellátta ezt a tisztet, a későbbiek folyamán azonban már mint edző tevékenykedett a labdarúgó-szakosztályban. Hamarosan megszûnt a MOVE, és a vasutas egyesület maradt községi szinten. A játékosok fokozatosan átmentek a jobb körülmények között kezdő vasutas csapatba. Az egyesület neve váltakozva LOKOMOTÍV és TÖREKVÉS. 1952-ben LOKOMOTÍV SK néven két labdarúgó-szakosztály mûködött, az egyik a megyei I., a másik a járási bajnokságban játszott. A röplabda-szakosztály csapata és az asztaliteniszezők a járási bajnokságban vettek részt.

  1953-ban férfi röplabdacsapatunk a megyei bajnokságban játszott és VIII. utolsó helyen végzett. 1955-ben már sakk és asztalitenisz szakosztály is tartozott az egyesülethez, valamint egy tornacsapat volt kialakulóban, de ez utóbbi igen rövid életû volt.

  1956-ban már Újszász TÖREKVÉS SK néven mûködött az egyesület. 1957-től Czétényi László vette át az egyesület vezetését, melynek neve ekkor Újszászi Vasutas Sport Club volt. A vasutas szakszervezet mellett már a helyi tanács is támogatta az egyesületet.

  1960-ban a források szerint az Újszászi Általános Iskola SK néven másik bejegyzett sportegyesülete is volt a községnek. De ez csak egy szûk kör, valószínûleg a 10-14 éves korosztály sportolóit fogta össze.

  1961-ben, némi előzetes szervezőmunka után a községi Szabadság MGTSZ dolgozói önálló egyesületet alakítottak a szövetkezet támogatásával. A megalakulás és az indulás Juhász Péter és Bálint István nevéhez fûződik. Újra két egyesület mûködött Újszászon. 1966-ban egyesült e két szervezet, és Újszászi Szabadság MGTSZ SE néven 1992-ig meg is maradt.

  1993-ban az önkormányzat vette át a sportegyesület támogatását, az egyesület neve Újszászi Sportegyesület lett. 1998-ban újabb névváltozás következett. Az egyesület a nevében újra visszatért a vasutas hagyományokhoz. 1998 novembere óta Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület néven szerepel a különböző bajnokságokban.

  forrás: www.ujszasz.hu