magyarfutball.hu

Hungary - Moldova 1 : 1 20:15

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2017.03.20, 18:09
    Budapest, 1999. augusztus 12., csütörtök (MTI) - Bicskei Bertalan szövetségi kapitány kihirdette huszonkettes keretét az augusztus 18-i, budapesti Moldova elleni barátságos labdarúgó-mérkőzésre.

    A kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapatokból - a klubok érdekeit szem előtt tartva - kevesebb játékost hívott be a keretbe. Az MTK-ból például csak Fehér Csaba, az ÚTE-ból Tóth Norbert, a Ferencvárosból pedig Mátyus János és Kovács Béla készül a moldovaiak ellen.

    Bicskei döntése előtt egyeztetett Tornyi Barnabással, az olimpiai csapat szakvezetőjével, aki szintén "kíméli" az európai porondon érdekelt csapatok játékosait.

    Tagja a felnőtt keretnek Nagy Tamás, a Dunaferr támadója is, akit a Debrecen elleni bajnoki mérkőzésen kiállítottak és ezért nem játszhat a válogatottban. A kapitány azonban mindenképpen látni szeretné őt gyakorlás közben is.

    A keret tagjai vasárnap 11-kor találkoznak a Népligetben, akiknek ezen a napon még bajnoki összecsapáson kell pályára lépniük, azok este csatlakoznak a csapathoz.


    Budapest, 1999. augusztus 15., vasárnap (MTI) - A győri Herczeg Miklóst utólag meghívtam a keretbe, mivel szombaton azt az információt kaptam, hogy kisebb gondok vannak Sebők József bokájával. Szerencsére kiderült, hogy a zalaegerszegi játékos már a vasárnap délutáni edzésen is terhelhető, de Herczeg ennek ellenére velünk marad - nyilatkozta az MTI-nek vasárnap délután Bicskei Bertalan, a Moldova elleni szerdai budapesti barátságos mérkőzésre
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.20, 17:26 (szerk.: 2017.03.20, 18:04)
    Budapest, 1999. augusztus 18., szerda (MTI) - A magyar labdarúgó-válogatott szerdán az Üllői úton barátságos mérkőzésen fogadta Moldova együttesét.

    Magyarország-Moldova 1-1 (1-0)
    Üllői út, 5000 néző, V: Sowa (osztrák)
    gólszerzők: Sebők V. (39.), illetve Clescenco (66.)
    sárga lap: Sebők V. (28.), Füzi Á. (88.), illetve Epureanu (8.), Clescenco (31.), Fistican (90.)

    csere: Horváth helyett Sowunmi (a szünetben), Vincze O. helyett Kovács B. (67.), Szekeres helyett Füzi Á. (83.), illetve Stratulat helyett Osipenco (58.), Clescenco helyett Chirilov (70.), Oprea helyett Belovs (85.), Sischin helyett Lupasco (90.)

    Magyarország:
    Sáfár - Sebők V., Korsós Gy., Hrutka, Szekeres - Dárdai, Vincze O., Pisont - Dombi, Horváth F., Korsós A.

    Moldova:
    Dinov - Fistican, Guzun, Stroienco, Gaidamasciuc - Stratulat, Oprea, Sischin, Boret - Epureanu, Clescenco

    A magyar válogatott története során először lépett úgy pályára, hogy a kezdőcsapatban csak idegenlégiósok kaptak helyet.

    12. perc: Korsós A. szögletét Sebők V. 6 m-ről fejelte kapura, de Epureanu a gólvonalról kirúgta a labdát.
    17. perc: Korsós A. baloldali beadását Horváth a kapu fölé lőtte.
    21. perc: Gaidamasciuc 20 m-es lövését Sáfár biztosan védte.
    39. perc: Pisont kényszerítőzött Sebők V.-vel, elfutott az alapvonalig, beadott és az érkező Sebők 6 m-ről a kapu közepébe passzolt (1-0).
    45. perc: Epureanu került helyzetbe, de 10 m-ről senkitől sem zavartatva a bal sarok mellé lőtt.

    Az első negyedórában a két csapat ismerkedett egymás játékstílusával, majd ezt követően a magyar válogatott némi mezőnyfölényt harcolt ki, ami helyzetekben is megmutatkozott. A játékrész közepétől kiegyenlítődött a játék, mivel a moldovaiak bátrabban kezdtek játszani. Sebők Vilmos gólja megnyugtatta a hazaiakat, de ennek ellenére a 45. percben egyenlítési lehetőséget szalasztott el a vendég együttes.

    66. perc: Epureanu indította az egyedül kilépő Clescencót, aki kicselezte a kifutó Sáfárt és 10 m-ről a kapuba helyezett (1-1).
    71. perc: Korsós A. ívelt balra egy szabadrúgást a jobb oldalról, de az érkező Hrutka lemaradt a labdáról.
    78. perc: Boret 12 m-es lövését Sáfár védte.
    81. perc: Sowunmi indította Kovács Bélát, aki 17 m-ről kapásból alig lőtt a jobb sarok mellé.
    91. perc: Osipenco 20 m-es lövését Sáfár bravúrral tolta szögletre.

    A második játékrész többnyire eseménytelenül telt, a magyar együttes játékán kevés tudatosságot lehetett felfedezni és a moldovaiak egyenlítése tulajdonképpen nem számított meglepetésnek. A vendégek gólja után a magyarok megpróbáltak nagyobb sebességre kapcsolni, de újabb lehetőségek az ügyesen játszó moldovaiak előtt adódtak. A kilencven perc egészét tekintve igazságosnak mondható a döntetlen.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2011.01.26, 15:17 (szerk.: 2018.01.30, 19:35)
    Úgy néz ki 1998 és 2000 között nem változott a címer, megegyezik a később használttal:
    kép
    kép
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.10, 18:09
    A MÉRKŐZÉS

    13. perc: Korsós Attila a jobb oldalról, szögletből ívelt a kapu elé. Sebők Vilmos nyolc méterről, fejjel a kapu közepét célozta meg, ám a gólvonalon álló Epureanuról kivágódott a labda.

    17. perc: Vincze Ottó ívelt jobbról keresztbe a bal szélen induló Korsós Attilához, aki mellel maga elé tette a labdát, majd az alapvonaltól középre adott. Horváth Ferenc tíz méterről, kissé balról, a kapunak háttal, hanyatt vetődve lőtt a kapu fölé. Gyors, mintaszeru támadás volt.

    21. perc: Oprea bal oldali beívelését követően Szekeres fejelte ki röviden a labdát, Gaidamasciuc a jobbösszekötő helyéről, 22 méterről jobbal lőtt: Sáfár a kapu jobb oldala előtt vetődve védett.

    29. perc: Epureanu ívelt szabadrúgásból, a bal oldalról a magyar kapu elé. Középen Clescenco fejjel nem találta el a labdát, amely így egy pattanást követően akadálytalanul, centiméterekkel szállt el a bal kapufa mellett.

    30. perc: Bal oldali vendégszöglet után Clescenco robbant be Sebők Vilmos mögött, már az ötösön belül, majd négy méterről kézzel a kapu közepébe juttatta a labdát. A játékvezető sárga lappal büntette alakítását.

    38. perc: Vincze Ottó remek ütemben indította a jobb szélen megiramodó Dombit, aki az alapvonal közelében - már a 16-oson belül - befelé tolt a labdán, majd az érkező Stratulat becsúszva gáncsolta. A játékvezető nem ítélt tizenegyest...

    39. perc: Pisont kényszerítőzött Hrutkával a bal oldalon, a 16-os vonalánál, majd a visszakapott labdát Fistican mellől, az alapvonal közeléből remekül passzolta vissza, és az előrehúzódó Sebők Vilmos hét méterről ballal a kapu közepébe helyezett.

    1-0

    43. perc: Dárdai indította pontos labdával a jobb oldalon a 16-oson belülre lépő Korsós Györgyöt, aki éles szögből, nyolc méterről jobbal lőtt. Dinov jól zárta a szöget, bravúrral védett, a kipattanó labdát pedig Korsós az oldalhálóba belsőzte.

    66. perc: Epureanu szöktette a magyar térfél közepén a védők között kiugró Clescencót, aki teljesen egyedül rávezette a labdát a kapujából kifutó Sáfárra, a 16-os vonalánál jobbra cselezett, majd a kétségbeesetten visszavetődő magyar kapus mellett, 12 méterről a kapu közepébe passzolt.

    1-1

    79. perc: Chirilov vitte le a labdát az alapvonalig, a jobb oldalon, majd visszagurított Epureanunak, aki azonnal balra, Borathoz passzolt. A vendégek csatára 15 méterről, kissé balról ballal lőtt, Sáfár védte a kapu jobb oldalába tartó, nem túl erős lövést.

    81. perc: Sowunmi játszott a jobbösszekötő helyén nagy lendülettel érkező Kovács Bélához, aki 16 méterről, jobbal estében alig lőtt a jobb alsó sarok mellé.

    94. perc: Chirilov tette próbára Sáfárt: középről, 21 méterről célozta meg a bal felső sarkot, ám a magyar kapus bravúros vetődéssel szögletre mentett.


    A MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

    Addig-addig tanakodott a picinyke hadrend-módosításon Bicskei Bertalan, mígnem a meccsnapra döntött: meghagyta a söprögető előtt a három emberfogót, a vonalszélsőket viszont hátrább rendelte, így valójában klasszikus centerrel játszott válogatottunk. Ez remek húzás volt, mert a mérkőzés első negyedórájában a csapat hatékonyan alkalmazhatta a letámadást, nagyobb esély nyílt a labdaszerzésre, s a meginduló szélső középpályásoknak jóval nagyobb területük volt a feléjük lőtt labdák elérésére, illetve megjátszására. Ettől az erőszakos futballtól a moldávok megzavarodtak, s kis odafigyeléssel a mieink már az első percekben gólokat szerezhettek volna.

    Csakhogy a jó lendület alig húsz percig tartott ki, akkor ugyanis érthetetlenül megzavarodott a csapat, a középpályás játék szétesett, céltalanná vált a futball. Ez kedvezett a moldávoknak, akik viszont erőszakosan felpörgették a játékot, sőt, góllal kecsegtető helyzetig is eljutottak. A magyarok érthetetlenül feladták azt, hogy letámadják az ellenfelet, de becsületükre váljék, képesek voltak újra felpörögni. Bár az némiképp jellemző, hogy végül a magyar csapat támadásait a legaktívabban támogató védőjátékos, Sebők Vilmos talált be a moldáv kapuba.

    A második félidőben - nincs jobb jelző - rizikósabbá vált a válogatott játéka, igaz viszont, hogy a moldávok pimaszul átvették az uralmat a középpályán, s ezzel jókora területet nyertek. Nem volt igazán stílusos a játék, kapura lövést jóformán az egész meccsen nem jegyezhetünk, mindkét csapat támadójátéka igencsak ötletszeru volt. Illetve... A moldávok erőfutballja idővel gyümölcsözött, hiszen a 66. percben egy formás támadás végén kiegyenlítettek.

    Azt kell mondani: a magyar nemzeti csapat szerdán este nem volt képes igazán markáns futballra. Ez csak azért említhető, mert a megalkuvás nélkül játszó moldáv válogatottat egy közepesen erős csapat, ha nem is könnyen, de legyőzi. Ráadásul a magyar válogatott esetében jelzésértéku, hogy a csapat teljesítményét az elmúlt másfél év során annyi füttyel s elégedetlen bekiabálással nem kritizálta a közönség, mint most.

    Az osztrák Wolfgang Sowa játékvezető ténykedésének megítélését nagyban meghatározza az, hogy az első félidőben Dombi buktatásáért nem ítélt 11-est, s ezzel erősen befolyásolta a mérkőzés eredményének alakulását.


    KAPITÁNYI NYILATKOZATOK

    BICSKEI BERTALAN: - Az első félidőben jól játszottunk, többször is a moldáv védelem mögé tudtunk kerülni mindkét oldalon. Sajnos, a helyzetek ezúttal is kimaradtak. A második játékrészben leült a csapatjáték, a cserék után eléggé lyukassá vált a középpályánk.

    IVAN DANILIANT: - Nem kell szégyenkeznünk, gyorsabbak, fürgébbek voltunk, mint a magyarok, és könnyen meg is nyerhettük volna a találkozót. Az első félidőben a magyarok átjátszották a védelmünk bal oldalát, de a szünet után lezártuk a folyosókat. Ha a végén bátrabbak vagyunk, most még boldogabban utazhatnánk haza.


    ÍGY JÁTSZOTTAK A MIEINK

    6 SÁFÁR SZABOLCS hétről hétre bizonyítja tudását a Salzburgban, és most arra készült, hogy meggyőzze a kapitányt: Király Gábor hiányában sincs gond a kapusposzton. Túl sok módja nem volt erre, mert kevés védenivalója volt, a második félidőben viszont kétszer remekül hárított. A moldáv gólnál kiszolgáltatott helyzetbe hozták a védők.

    6 SEBőK VILMOS az első húsz percben szinte minden támadásunkhoz felzárkózott, a 13. percben gólt is szerezhetett volna, amikor aztán magukhoz tértek a moldávok, inkább nagyvonalúan, mint pontosan játszott. Vezetőgóljával feledtette addigi apró hibáit. A szünet után már többet kellett törődnie a védekezéssel és - ezt váltakozó sikerrel tette.

    4 KORSÓS GYÖRGY az első félidő elején és a végén sokszor ,,végigvitte" a támadásainkat a jobb oldalon - Dombi okosan nyitott területet a védőnek -, és ha kicsit higgadtabb, növelhette volna az előnyt. A folytatásban inkább a védőmunkájára volt szükség, ám ekkor már sokszor meggyult a baja a moldáv csatárral.

    5 HRUTKA JÁNOS lába a szabadrúgásoknál és feje a szögleteknél általában gólt ígér, bár neki - középső védőként - elsősorban az a feladata, hogy jó helyezkedéssel vagy szereléssel megakadályozza az ellenfél támadóit a góllövésben. Ez utóbbiba - mármint a védekezésbe - főként a második félidőben több hiba csúszott.

    4 SZEKERES TAMÁS csapatkapitányként tért vissza a válogatottba, a megbetegedett Mátyus János helyére. Az első félidőben túl nagy feladatot nem jelentett neki Borat semlegesítése, arra is lehetősége nyílt, hogy a bal oldali támadásainkat az ellenfél tizenhatosáig kísérje. Később, sajnos, többször lefutotta őt az embere. Füzi Ákos (-) bemutatkozott a válogatottban...

    5 DOMBI TIBOR előtt adott volt a lehetőség - és a terület -, hogy felidézze frankfurti formáját. Stratulatot ugyan rendszerint lefutotta, az első félidőben 11-est érő szerelésre késztette a védőjét, a végjátékban már nem volt ennyire határozott, a beadásokat, a kapu elé lövéseket elhamarkodta. A második félidőben mintha elfáradt volna.

    5 DÁRDAI PÁL a tőle szokásos átlagon felüli futóteljesítménnyel tunt ki az első félidei csapatból, ha kellett, ütközött az ellenfél középpályásaival, de ha hátul volt rá szükség, akkor a védekezést segítette. A szünet után már az ő játéka sem volt annyira precíz, és lendületes, mint korábban, mind a védekezésben, mind támadásban visszaesett.

    4 VINCZE OTTÓ a középpálya közepén, az úgymond irányítóposzton kapott helyett. Kevesebbet futott ugyan, mint a két belső középpályás, Dárdai illetve Pisont, a passzai azonban rendszerint pontosak voltak. A védekezésben viszont halvány teljesítményt nyújtott. Kovács Béla (-) góllal debütálhatott volna, ha Sowunmi passzánál kicsit gyorsabb és pontosabb.

    5 PISONT ISTVÁN szinte az összes magyar akcióban benne volt, lendületes játékkal, gyors ritmusváltásokkal többször megbontotta az ellenfél középpályás sorát. Agilis játékára a Sebőknek adott gólpasszal tette fel a koronát. Merthogy ez a pillanat volt a csúcspont, a teljesítménye ugyanis ezután visszaesett.

    4 KORSÓS ATTILA - Dombihoz hasonlóan - a középpályáról indulva támadta a vendégkaput - nem sok sikerrel. Néhányszor ugyan megdolgoztatta a védőjét, ám hiányzott belőle az a lendület, a kiismerhetetlen cselező- és lövőkészség, amely - még újpesti csatérként - jellemezte őt.

    4 HORVÁTH FERENC fájó emlékekkel tért vissza válogatottba, ám ugyanolyan elánnal kezdte a meccset, mint Bakiban. Ez azonban csak fellángolás volt, igaz, nem ő tehet arról, hogy húsz perc után magunkra húztuk a moldávokat. Thomas Sowunmi (5) ezúttal csak egy-két energikus megindulással és néhány jó passzal tette - magának - emlékezetessé első válogatottságát.


    ÍGY JÁTSZOTT AZ ELLENFÉL

    Dinovnak (5) kevés dolga akadt, az egyik szögletnél aláfutott a labdának, Korsós György lövésénél viszont nagyot védett. Cseréje, Romanenco (0) párszor jól mozdult ki a kapujából. Fristican (5) „bune", hogy az első gólnál Pisont mellőle adott be, Stroinenco (5) néhány jó ütemu közbelépéssel vétette észre magát, Stratulat (4) futásban próbálta felvenni a versenyt Dombival, kevés sikerrel. Csak a játékvezetőn múlt, hogy nem bunhődött 11-essel. A helyette beállt Osipenco (5) megbízhatóbban játszott. Guzun (5) átlagos teljesítményt nyújtott, Gaidamasciuc (5) a szünet után vállalt többet, Siskinnek (6) volt néhány jó szerelése és keresztlabdája, Oprea (5) a védekezésben tunt ki. Epureanu (7) volt a moldávok legjobbja. Hol a gólvonalon mentett (Sebők fejesénél), hol a kapunknál veszélyeztetett, s gólpasszt is adott. A csatárok közül a jól „kézilabdázó" és szabályos gólt is szerző Clescenco (6) volt aktívabb, a szünet után feljavuló Borat (5) győztes gólt szerezhetett volna. A mérkőzés végén beálló Chirilov (-), Balovs (-) és Lupesco (-) növelte válogatottságainak a számát.


    forrás:
    http://web.archive.org/web/20020422022340/www.borsodiliga.hu/valogatott/hun_mol.htm
     
  5. avatar: fgymat
    2009.05.25, 21:07 (szerk.: 2017.03.20, 18:05)
    Moldova válogatottja először látogatott el a magyar fővárosba, hogy összemérje tudását a mi csapatunkéval. Egyben ez volt a két csapat legelső találkozása is. Reméltük mindenképpen mi kerülünk ki győztesen az összehasonlításból.
    A mérkőzés előtti napon a kapitány úgy döntött annyit változtat a csapat szerkezetén, hogy klasszikus centerjátékot játszhassunk.

    Az első félidőben végig támadtunk és többször is sikerült betörni a vendégek védőfala mögé. A kialakuló helyzetekből azonban csak egyet sikerült értékesíteni. Ekkor a támadást kísérő, a második hullámban érkező Sebők, a hátra gurított labdát hét méterről vágta a kapuba. Ezt megelőzően a harmincnyolcadik percben Dombi tört be a 16-oson belülre és gyanús körülmények között esett el, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Mindenesetre legalább a szünetet a vezetés birtokában tölthettük.
    A második játékrészben már kevesebbet támadtunk, sőt az egész csapat teljesítménye visszaesett. Ezt még a vendégek is észrevették, mi több ki is használták és vezettek néhány veszélyes akciót. Az egyik ilyen végén sikerült kiegyenlíteniük. Ez azonban nem sarkallta nagyobb erőbedobásra a mieinket.

    Meglepő, bosszantó és elszomorító döntetlen a szerényebb képességű, de legalább lelkes ellenféllel szemben.

    forrás:
    mafoci