magyarfutball.hu

England - Hungary 1 : 0 21:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
645. official national team match
ground : London, Wembley
referee : Fredriksson Erik (Svédország)
attendance:
  1. Dunántúli Napló: 45.000
  2. Képes Sport: 51.249
  3. thefa.com: 51.459
  4. nso.hu: 52.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2021.07.19, 15:39
    kép
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.04, 19:33 (szerk.: 2021.07.17, 17:33)
    Erőnlét, rutin ó... - Tizennyolcadszor Anglia ellen, ezúttal a Wembley-ben

    Szabó Sándor, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    1990. szeptember 12. szerda (MTI) - Ha lehet olyasmit mondani, sokat igérő vereség, akkor ez a jelző a magyar olimpiai labdarugó válogatott kedd esti 1:3-as fiaskójára nyugodtan illik
    A southamptoni 8000 néző ritka sportszerű és hozzáértő módon honorálta az EB-selejtező főpróbának számító mérkőzésen Novák Dezső együttesének teljesítményét. Az első félidőben Cservenkaiék olykor olyan játszi könnyedséggel értek el Martin kapus ,,felségterületére,,, hogy az angol 21 évesek csak távolról követték az eseményeket. Egészen a hajráig, pontosan a 88. percig 1:1-re állt a két legénység, és csak a végén, három perc alatt tört meg a pontos angol fejesek tüzében a magyar védelem.

    Ennek ellenére nyugodtan állítható, igéretesen várja a Barcelona felé való menetelés kezdetét az olimpiai együttes, amely Norvégia ellen októberben idegenben kezdi meg kvalifikációs mérkőzéseit, egyben Európa-bajnoki selejtezőit. Az angol drukkerek többször nyilvános tapssal jutalmazták a vendég fiatalok első félidőbeli megoldásait, s nem vitás, Kuttor emberfeletti munkájáért bőven learathatta az elismerés többségét. Nem sokkal maradt el mögötte a tatabányaiak reménysége. Járfás, aki módfelett sok labdát szerzett, jól osztogatott, és csak olykor ,,szórta el,, átadásait. Összességében azonban a második félidőben tisztán jelentkező erőnléti gondok meglékelték a magyar hajót, no meg rutin dolgában is illene javulni, de sokat. Ez a mérkőzés nem ment volna el, ha kritikus időszakban eldugják a magyar játékosok a labdát. Bert Millichip, az angol szövetség elnöke a találkozó után úgy vélekedett, hogy a magyar fiatalok az első félidőben szépen fizettették a tanulópénzt Angliával, de a második félidőben bebizonyosodott, hogy a látványos játékot a konok következetesség gyakran kétvállra kényszeríti. Bob Vaughan, a World Soccer szakírója szerint a reális végeredmény inkább 4:3 lett volna a vendégek javára, ha a magyar csatárok előtt adódó ziccereket rendhagyó módon az angol támadóknak lehetett volna értékesíteniük...

    Ennyit Southamptonról, illetve még az olimpiai mérkőzéshez kapcsolódik a hír, hogy a sérülés miatt lecserélt Pisont térdén felszakadt bőrt öltéssel kellett ,,összevarni,,, várhatóan hiányozni fog egy-két NB I-es mérkőzésről a Bp. Honvéd középpályása.

    Az egyik kellemetlenség után a másik. A szerda esti, a Wembley stadionban sorra kerülő 18. Anglia - Magyarország válogatott találkozó előtt roppant szomorúan ültek buszba a délelőtti városnézésre tartóban a Mészöly Kálmán szövetségi kapitány által kiválogatottak. A Royal Garden Hotelben ugyanis a mágneskártyás szobakulcs szisztéma ellenére a reggeli ideje alatt Brockhauser, Mónos és Keller meglehetősen nagy összegű pénzét ellopták. Az ilyesmi nem jó előjel, igaz, a Londonba érkezéskor mindenkit figyelmeztettek, hogy az 50 font feletti pénzösszeg nagyobb biztonságban van a szálloda széfjében.

    Graham Taylor debütáló szövetségi kapitány is szolgált egy meglepetéssel: a marseillei légiós, Waddle helyett inkább Bull kapott bizalmat. A szakvezető nem titkolta, hogy ily módon elégtételt kiván szolgáltatni a Wolverhampton Wanderers játékosának azért, mert a nyári Mondialén bizony csak perceket tölthetett pályán.

    Ugyancsak a mérkőzéssel kapcsolatos érdekes hír, hogy az angol Shoot magazin közvéleménykutatást tartott. A kérdés az volt, hogy a szurkolók kiket látnának a legszívesebben a szigetországi kezdőcsapatban? Nos, a Tottenham középpályása, Gascoigne minden rajongó kezdő tizenegyében helyet kapott, rajta kívül sokan voksoltak Walkerre, Parkerre és Linekerre. Meglepetésnek számít viszont, hogy a francia Olympique Marseille kiválóságát, Waddle-t csak a drukkerek 52 százaléka ajánlotta a csapatba. Úgy látszik, Taylor kapitány tiszteletben tartotta a nép akaratát...

    A Wembleyben 45 ezer néző volt kíváncsi az angol és a magyar csapat találkozójára. A himnuszok után a svéd Fredriksson játékvezetésével a két válogatott a következő összetételben kezdett:

    Anglia:
    Woods - Dixon, Wright, Walker, Pearce - Gascoigne, Parker, Platt - Bull, Lineker, Barnes

    Magyarország:
    Petry - Disztl L. - Garaba, Limperger - Mónos, Kozma, Bücs, Bérczy, Keller - Gregor, Kovács K.

    Amint várható volt, rögtön a kezdés után az angolok rohamozták a magyar kaput, s Bull lapos lövése már az első percben megdolgoztatta Petryt. Kapkodott a védelem, így előbb Pearce beadása szállt el centikkel Lineker előtt, majd Gascoigne emelt fölé 23 méterről egy szabadrugást. A magyarok játékába sok hiba, figyelmetlenség csúszott, a hazaiak nyomását csak pillanatokra sikerült enyhíteni. A 8. percben Garaba mentett Lineker elől, a kapu felé guruló labdát Petry bravúrral hárította, csakúgy, mint a 18. percben Bull fejesét.

    A Bp. Honvéd portása nem unatkozott a következő percekben sem. Lineker elől a 16-oson kívülről tisztázott, Wright fejesét pedig a gólvonalon hárította. A 28. percben végre a másik oldalon is akadt említésre méltó esemény: Keller lövését védte Woods.

    A magyarok nem sokat birtokolták a labdát, s csak a legritkább esetben jutottak túl a szigetországiak középpályás során. A 36. percben a szerencse mentette meg Mészöly Kálmán csapatát a góltól, Platt ugyanis veszélyes helyzetben nem a lövést választotta, hanem inkább kifelé cselezett, így elszalasztotta a lehetőséget. Az utolsó percekben úgy tűnt, a hazai fölény ellenére sikerül átvészelni a félidőt, de a sorozatos figyelmetlenség végül megbosszulta magát. A 45. percben Platt jól eltalált lövését még ügyes vetődéssel hárította Petry, a kipattanó labdát azonban Lineker közelről értékesítette (1:0).

    Félidőben:
    Anglia - Magyarország 1:0
    gólszerző: Lineker (45. p.)

    A félidőben csak Taylor angol szövetségi kapitány érezte úgy, hogy cserélnie kell, s a védelemben Pearce helyét Dorigo foglalta el. Sok változást nem hozott a második 45 perc, az angolok az előny birtokában színezték a játékot, míg a magyarok továbbra sem tudtak kibontakozni. Petry ügyesen fogta a kapu elé belőtt labdákat, igazán veszélyes lövéseket azonban sokáig nem kellett hárítania. A 60. percben Barnes távoli szabadrúgása pattant mellé a sorfalról, három perccel később pedig a hálóba került a labda: Gascoigne ívelt szabadrúgást a bal oldalról, s a játékszer Bérczy fejét érintve kötött ki a magyar kapuban. Ezúttal Fredriksson kedvező ítéletet hozott, lökés miatt a magyarok végezhettek el szabadrúgást.

    A 66. percben Barnes 18 méteres, bal alsó sarokba tartó lövését hatástalanította bravúrral Petry, nem sokkal később egy veszélyes magyar akció is akadt. Kozma jó cselekkel tört be a 16-oson belülre, az alapvonal közelében azonban szerelték. A 74. percben Bull helyére beállt a sokak szerint érthetetlenül mellőzött marseille-i Chris Waddle, de a játék képe már nem változott. A magyaroknál időközben Mónost Simon, Garabát Aczél, az utolsó tíz percre pedig Bücsöt Balog T. váltotta fel.

    Végeredmény:

    Anglia - Magyarország 1:0 (1:0)
    Wembley stadion, 45 000 néző, V: Fredriksson (svéd)

    gólszerző: Lineker (45. p.)
    csere: Pearce helyett Dorigo (a szünetben), Bull helyett Waddle (74. p.), illetve Mónos helyett Simon (68.), Garaba helyett Aczél (72.), Bücs helyett Balog T. (80.)
    sárga lap: Bücs (61. p.), Simon (76.)

    Arra senki sem számíthatott, hogy a szuperesélyes angol válogatott valamiféle lágyan andalító iramban kezd. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány figyelmeztette labdarugóit, különösen a két félidő első negyedóráiban várható gőzmozdonyszerű roham, s erre fel is készítette Garabáékat. Nos, iram volt a javából, Linekerék orkánként száguldoztak Petry kapuja felé. A mérkőzés úgynevezett ráhangoló időszakában a Garaba, Disztl, Limperger középső védő trióra fantasztikus nyomás nehezedett, és bár olykor meginogtak a hátsó emberek, óriási szerencse, hogy Petry kapus a veszélyes időszakban lepkeként húzta le a levegőből az oldalról és mélységből érkező magas beadásokat. Olyannyira csúcsformában védett a Bp. Honvéd ifjúsági Európa-bajnok kapusa, hogy még fejjel, előre vetődve is mentett egy alkalommal. A dédelgetett hazai sztár, Gascoigne labdáival menetrendszerűen gördültek a hazai akciók, de azután szép lassan ő is elkezdte kapkodni a levegőt. Az is kitűnt, hogy Bull nem éppen a támadósorba született egyéniség. Tartós és természetes hazai fölény jegyében teltek a percek. Olykor az volt a lelátón ülő érzése, kész csoda, hogy angol gól nélkül közeledik a szünet. Azután jött Kovács gyermeteg hibája, s a hazaiak valósággal bepaszírozták a magyar kapuba a labdát. Az első játékrészben a középpályás sor igencsak gyámoltalanul próbálkozott, többek között a Gascoigne felfutási sávjára ügyelő Bérczy mellett az irányítással megbízott Bücs is inkább védőfeladatok felé kalandozott el. Nem lehet csodálni, hogy a két magyar ék magányosan küszködött, sem a földön, sem a levegőben nem tudott bajt okozni. Végezetül Lineker gólja szinte törvényszerűen érkezett, s félő volt, hogy a pihenő alatt önmagát marcangolja a magyar legénység, beássa védőfalát a 16-osra, és k.o.-vereséget szenved.

    Szerencsére ezen az estén nemcsak akarat, de egészséges játékfelfogás dolgában is jól álltak a magyarok, mert - átvészelve a fordulás utáni újabb kemény időszakot - Bérczy és Bücs egyre többet kezdett el vállalni, és ebből fakadóan a középpályán sikerült kiegyenlíteni az angol fölényt. Valóságos heroikus hősköltemény, ahogy a vendég válogatott megakadályozta az újabb angol gólok születését, és ezért csillagos jelest érdemelnek Mészöly játékosai. Olykor úgy tűnt, akár az egyenlítés is sikerülhet, de ahelyett, hogy a földön, gyors átadásokkal hozták volna zavarba Wrightékat, magasan ívelgettek, amiben tudásuk gyengécske az angolokéval összevetve.

    Összességében: a brit oroszlán nem a riadt magyar gazellát kapta ellenfélül ezen a 90 percen, mert a második 45 percben a vendégcsapat dicséretesen merte venni a bátorságot ahhoz, hogy megkérdőjelezze Anglia fölényét, s ami feltűnő, erőnlét dolgában is állták a versenyfutást a magyarok. A hazai csapatban a közvetlen védelemnek túlzottan sok dolga nem akadt, most is kiemelkedett Wright hűvös eleganciája, a középpályán Gascoigne inkább az első félidő első részében játszott hírnevéhez méltó módon, később idegessége, ingerültsége volt a feltűnő. Lineker most is hozta önmagát, bár Limpergerben emberére akadt. És ezzel - áttérve a magyar játékosok értékelésére - a másik oldal ,,érdemjegyei,,: Petry Zsolt talán soha életében nem védett ilyen látványosan, olyan hidegvérrel nézett farkasszemet Linekerékkel, mintha hosszú évtizedek rutinjával vérteződött volna fel. Limperger változatos csatát vívott Linekerrel, de nem szégyenkezhet, Kozmán látszott, hogy brit stílusú skót csapatnál keresi kenyerét, ő is rengeteget dolgozott. Keller inkább a második félidőben javult fel, és tulajdonképpen ők négyen emelhetők ki azon a mérkőzésen, amely az októberi, Norvégia elleni összecsapás előtt igencsak sok bíztató momentumot láttatott. Lehet reménykedni, Mészöly Kálmán céltudatosan építi a kontinensbajnoki selejtezőkre együttesét.

    Jóval több mint félórát kellet várni a két szakvezetőre, amíg megkezdték sajtókonferenciájukat. Íme a két gyors vélemény a kapitányoktól:

    Mészöly Kálmán:
    - Roppant boldogsággal tölt el ez az eredmény, hiszen mindenki tudta, világbajnoki negyedik helyezett ellen játszik formálódó csapatunk. Nagyszerű biztatás ez a 0:1, bár biztos meglepő, hogy vereségről ilyesmit állítok. Most adott a feladat. A Norvégia elleni idegenbeli EB-selejtezőn a támadójátékon kell javítani, azt viszont nem rejtem véka alá: Skandináviában csakis a győzelem a megfelelő eredmény számunkra.

    Graham Taylor:
    - Elégedett vagyok a győzelemmel, a mutatott játékkal is. Sikerünk, pontosabban a győzelem aránya azért nem volt jelentősebb, mert a magyar együttes csakis a védekezéssel törődött. Igen jól esett közönségünk támogatása, ami egy új szövetségi kapitány számára alapvető a jövőt illetően. Hasznos 90 perc volt, bár a lengyelek elleni EB-selejtezőn alkalmazandó taktikát egyszerűen nem tudtuk gyakorolni. Remélem, október 17-én miénk lesz a két pont a Wembleyben.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2011.12.02, 18:08 (szerk.: 2021.07.17, 17:34)
    This is an original and incredibly rare Hungarian International match worn shirt. I believe it was worn in the fixture between Hungary and England at Wembley, 12/09/90. The number 7 on this occasion was István Kozma, who won 40 caps for his country and represented Ujpesti Dozsa, Bordeaux, Dunfermline and Liverpool at club level. The shirt is in excellent overall condition and has all the usual specifications of an Umbro match worn shirt of this era.

    The material is a littlle thicker and more hardwearing than that of replicas. It has both the Hungarian badge and Umbro embroidered into the fabric of the shirt. The #7 to the reverse, in heat pressed felt, is the correct size and style. There is an Umbro diamond trim to the inner collar, which is only ever found in official match shirts.

    Price: GBP 375.00
    Approximately US $588.08

    kép
    kép
    forrás:
    http://www.ebay.com/itm/MATCH-WORN-1990-HUNGARY-SHIRT-JERSEY-MAGYARORSZAG-MAGYAR-VINATGE-UMBRO-L-/390370011679
     
  4. avatar: Giovanni
    2011.08.22, 13:54 (szerk.: 2021.07.17, 17:26)
    Az angolok kerete:

    Chris Woods, David Seaman, Nigel Martyn - kapusok

    Gary Stevens, Lee Dixon, Stuart Pearce, Tony Dorigo, Nigel Winterburn, Paul Parker, Des Walker, Mark Wright, Gary Pallister, Trevor Steven, Neil Webb, Paul Gascoigne, Steve McMahon, David Platt, John Barnes, Chris Waddle, Gary Lineker, Peter Beardsley, Steve Bull - mezőnyjátékosok

    A The Times szerint Lineker gólját Taylor ,,gyártotta,, azzal, hogy a sérült Bryan Robson helyett a Tottenham támadóját tette meg csapatkapitánynak. Az előlegezett bizalom hatott, Lineker ezért csilloghatott szerda este. Az első félidő deffenzív magyar játékát kárhoztatta ezek után a The Times. ,,Garabáék minden igyekezete arra irányult, hogy közelebb helyezkedjenek a játékosok alagútjához, mintsem a félvonal felé tartsanak,,. (Tudni kell, az első félidőben Petry azt a kaput védte, mely valóban a föld alól kivezető alagút felé esik. - A szerk.)

    A Daily Express statisztikát is közöl. Ebből kiderül, hogy Lineker válogatott pályafutása 36. gólját lőtte, lassan közelít a csúcstartó Bobby Charltonhoz (49 találat). Graham Taylor szerint Lineker minden idők legnagyobb angol labdarugójaként fog majd visszavonulni, és ő személy szerint tudja, hogy Charlton elsősége nem tart már sokáig. ,,Lineker a legnagyobb,, - szögezte le az angol kapitány. A Daily Mirror azért örvendezik, mert szakírója szerint a Wright, Parker, Walker hármas védőbástya (ezt Bobby Robson, korábbi kapitány ,,kisérletezte ki,,) hosszú időre megoldhatja az angol közvetlen védelmet, nem kellett új embereket keresni. ,,Magyarország korrekt edzőtárs volt, nem túl nagy tudású, de sportszerű,, - summázott a lap.

    A Sun emlékeztetett arra, hogy az olaszországi vb-döntő, a Bariban lejátszott, olaszokkal szemben elveszített ,,bronzmérkőzés,, óta semmit nem veszített népszerűségéből a hazai válogatott. A Wembleyben Taylor ,,partyra,, invitálta meg a drukkereket, és ehhez a rendezvényhez Linekerék jó társnak bizonyultak. ,,A magyar válogatott nem a világ legerősebbjei közé tartozik, efelől nem is volt vita. De győzni mindenki ellen jó. Egy dolog bizonyos: az emlékezetes 6:3-as vereségünk egyhamar nem ismétlődik meg a magyarokkal szemben, ebben a csapatban ugyanis nem hat, de egy gól sincs,, - értékelte a Sun cikkírója.

    A lapokban megjelent fényképek zöme Linekert ábrázolja. Jelképes az egyik aláírás: ,,Lineker újra felgyújtotta a tüzet,,. Anglia tehát készül tovább, a vb-negyedik együttes jó hangulatban gyűjtheti
    az erőt az októberi EB-selejtezőre.

    MTI 1990. 09. 12.
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
     
  6. avatar: fgymat
    2009.05.24, 09:20 (szerk.: 2021.07.17, 17:24)
    Az angolok a világbajnokságon, a negyedik helyen végeztek. Ez nem sok jót ígért a vendégként Angliába utazó magyar válogatott számára.

    A mérkőzésen azonban nem látszott, hogy komoly különbség lenne a két válogatott között. Talán valóban csak egy gólnyi, ahogy azt a végeredmény mutatta. Igaz, ha Petry nem véd, olyan remekül aligha ússzuk meg ekkora különbséggel.

    A hazaiak kétszer találtak a kapunkba. Az egyik találat teljesen szabályos körülmények között született, míg a másik előtt Garabát egyszerűen ellökték a labda elől. Ez utóbbit adta meg azonban a játékvezető, míg a szabályosat (Wright találatát) nem.

    Ez az eredmény azt jelentette, hogy " csupán" tisztes vereséget szenvedtünk a Wembleyben.

    forrás:
    mafoci
     
  7. avatar: magyarfutball.hu