magyarfutball.hu

Hungary - England 7 : 1 17:30

   
   
  • Hungary - England 1954.05.23.
Upload your own photos! »
  1. Magyarország - Anglia 1954
  2. Magyarország - Anglia 1954
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: ingersheim
     
  3. avatar: heimo
    2015.12.27, 14:40 (szerk.: 2021.07.19, 17:22)
    Ünnepnap „Futbóliában”, avagy hajrá magyarok!

    1954. május 23-án – egy nappal a Magyar Dolgozók Pártja III. kongresszusának a megnyitása előtt – került sor Magyarország és Anglia válogatott labdarúgó csapatainak újabb találkozójára, az „évszázad mérkőzésé”-nek a visszavágójára Budapesten. Az ország lázban égett – mindenki látni akarta a várható újabb diadalt itthon, a Népstadionban.

    A Népstadion befogadóképességét az ülőhelyek szűkítésével 85 500-ra növelték, de még így is csupán az igénylők töredéke juthatott be a stadionba a nagy napon. A jegyek elosztása országos jelentőségű társadalmi, sőt politikai kérdéssé vált. Az Országos Testnevelési és Sportbizottság sajtóértekezletén május 10-én elhangzott tájékoztatás szerint a belépőkből elsősorban a sportolók, főleg labdarúgók, sportvezetők, edzők, társadalmi munkások, valamint azok a munkában kitűnt dolgozók részesednek, akiknek kapcsolatuk van a sporttal. Az egyesületek, intézmények, sportkörök bizottságokat hoznak létre a belépők szétosztására.

    Az alább közölt levél – őrzési helye a Szakszervezetek Központi Levéltára – bemutatja, hogy a jegyek elosztásánál valójában milyen szempontok érvényesültek, de még ennél is jobban jellemzi a kor atmoszféráját, a labdarúgás túldimenzionált jelentőségét, hogy a szervezetekben, intézményekben a legfelső vezetés szintjén foglalkoztak az üggyel.

    A Szakszervezetek Országos Tanácsának Titkársága által delegált bizottságban helyet kaptak: a SZOT illetékes titkára, az építő, a vasas és a textiles szakszervezetek elnökei (akkor az elnökök irányították a munkát) és a nyomdász szakszervezet titkára, valamennyien a SZOT Elnökségének tagjai.

    A mérkőzést övező hangulathoz még csupán annyit: a május 23-án a Baross tér–Rottenbiller utca–Sztálin tér (ma: a Dózsa György út Felvonulás téri szakasza)–Hősök tere–Kacsóh Pongrác út–Hungária krt.–Kerepesi út által határolt szakaszon általános járműforgalmi tilalmat rendeltek el, a Thököly út–Hungária krt.–Kerepesi út által határolt terület Népstadion felé eső részére reggel 10 órától gyalogosan is csak jeggyel lehetett bemenni. Az itt lakók személyi igazolvány, vagy bejelentőlap felmutatásával térhettek haza.

    DOKUMENTUM

    Szakszervezetek Országos Tanácsa

    Budapest, 1954. május 10.

    Kohóipari Dolgozók Szakszervezete Elnökének

    XX elvtársnak

    Budapest

    Kedves elvtárs!

    Az 1954. május 23-i Magyarország–Anglia labdarúgó mérkőzésre az OTSB által a szakszervezeti sportegyesületek részére biztosított jegyek szétosztására a Titkárság 5 tagú bizottságot küldött ki. A bizottság tagjai – XX és XX elvtársak – megvizsgálták és jóváhagyták a jegyek szakszervezeti egyesületek közötti szétosztásával kapcsolatos tervezetet. Ezek szerint a vasas és kohászati dolgozókat tömörítő Vasas sportegyesület részére 10 100 dbjegy van biztosítva. Javasoljuk, hogy ebből 1800 db-ot a kohászati és 8300 db-ot a vasas dolgozók között osszanak szét.

    Kérjük, hogy a jegyek szétosztásánál az alábbi elveket vegyék figyelembe. 1. Az OTSB-tól megkapott jegyek a sportegyesületek, sportkörök hálózatán keresztül készpénzfizetés ellenében kerüljön szétosztásra. 2. A jegyek üzemi, vállalati, hivatali sportkörön belüli szétosztásánál az alábbi %-os arányt javasoljuk figyelembe venni.

    a) a jegyek 25%-át a munkában kitűnt dolgozók, sztahanovisták, a kongresszusi versenyben élenjáró dolgozók, DISZ tagok, ifjúmunkások kapják jutalomként. (Természetesen készpénzfizetés ellenében.)

    b)a jegyek 10%-át az üzemek, vállalatok funkcionáriusainak (vállalati igazgató, pártvezetőség, DISZ bizottság, üzemi bizottság, sportköri elnökség).

    c) a jegyek 65%-a az üzem azon dolgozóinak, akik egyrészt aktív sportolók, másrészt állandó szurkolói a különböző sporteseményeknek.

    Gondoskodni kell arról, hogy az egyesület, sportkör NB I. és NB II. labdarúgó csapatokkal rendelkező szakosztályok tagjai, vezetői kapjanak a jegyekből, úgyszintén az üzemi elsőosztályú labdarúgó csapat tagjai is.

    3. Különös tekintettel arra, hogy a mérkőzés Budapesten kerül megrendezésre, a mérkőzés jegyeit elsősorban a budapesti üzemek dolgozóihoz kell juttatni.Vidékre elsősorban az ipari központokba kell a jegyeket leküldeni.

    4. Javasoljuk, hogy a sportegyesületek a kapott jegymennyiséget figyelembe véve, üzemek szerinti elosztási tervet készítsenek és ezt a Szakszervezet Elnöke hagyja jóvá. Kérjük, hogy az elosztási tervet 1-1 példányban a SZOT és az OTSB Titkárságának folyó hó 12-ig küldjék meg. Amennyiben szükségesnek találják, szakmán belül bizottságot is létre lehet hozni a jegyek szétosztásához.

    5. Az üzemek részére juttatott jegy mennyisége név szerinti jobb elosztása érdekében javasoljuk, hogy az üzemen belül tekintélyes, köztiszteletben álló dolgozókból, műszaki emberekből 5–11 tagú bizottságot hozzanak létre, s ebben a bizottságban kapjon helyet a gazdasági vezető, az üzemi (szaksz.) bizottság, DISZ bizottság, sportköri elnökség egy-egy megbízottja is.

    6. Az üzemek részére juttatott jegymennyiséget az üzemi bizottság elnöke, vagy a sportkör elnöke elismervény ellenében vegye át, amelyen fel van tüntetve pontos darabszám (szektor, sor és ülés szám), valamint a jegyek árai.

    Az angol–magyar labdarúgó mérkőzés jegyeit f. hó 14-től lehet átvenni XX elvtársnál a SZOT testnevelési és sportosztályán. A vidékre küldendő jegyeket a jegy átvétele után azonnal, míg a budapesti üzemek részére juttatott jegyeket csak f. hó 17-től szabad az üzemekhez eljuttatni.

    Elvtársi üdvözlettel

    XX

    titkár

    Hírek a korabeli sajtóból

    „Be kellett bizonyítani, hogy a magyar labdarúgás nemzetközi jelentőségű előretörése tartós, nem véletlen sikereken alapszik, hanem egy hatalmas sportépítő munka eredménye.” (Szabad Nép, 1954. május 24.)

    „Az angolok nagyon népszerűek. A fiatal srácok, akik ott játszanak minden talpalatnyi helyen, most a mi játékosainkkal azonosítják magukat. Ahol a múltkor Puskás – a nemzet hőse – Kocsis, Hidegkuti és a többiek voltak, ott most Finney vagy Wright vagy Broadis kergeti a labdát. Milyen egyszerű kapcsolat ez az emberek között!” (The Times, 1954. május 22.)

    „Dolgozó népünk győzelmekkel ünnepli a Magyar Dolgozók Pártja III. kongresszusát, minden sportbarát, minden sportoló számára kielégítő érzés, hogy az ünnep fényét sportunk is kiemelkedő győzelemmel emeli, s példázza az egész világ előtt, hogy szabad hazánk ifjú sportolói soha nem álmodott nagy tettekre képesek.” (Népsport, 1954. május 24.)

    „1936-ban Londonban a magyar labdarúgó válogatott megkísérelte az otthonában veretlen angol csapat legyőzését ... 6 : 2-es vereséggel távozott a magyar labdarúgócsapat Londonból. Ekkor írta a londoni »The Star« c. lap első oldalán: »Nem baj magyarok, sikerül legközelebb!« A mi kedvünkért mindezt magyarul írta az akkori londoni újság. A magyar válogatott – ez alkalommal már másodszor – nem azért győzte le nagy gólaránnyal az angol válogatottat, mert az angol lap ezt tanácsolta, hanem azért, mert 1936 óta történt egy és más Magyarországon és a magyar sportban...” (Esti Budapest, 1954. május 25.)

    „A dolgozó nép szeretete és bizalma ösztönözte labdarúgóinkat, s az egész magyar sportot további új, nagy sikerekre.” (Szabad Nép, 1954. május 24.)

    „Oly sokan érdeklődtek és a jegyek iránti igény olyan nagy volt, hogy egyes nézők postagalambot csempésztek a stadionba, a jegyeikkel eleresztették őket, hogy a barátaik megkapják és újra felhasználhassák azokat.” (The Times ,`1954. május 24.)

    „A nagyszerűen harcoló Tóth II. megszerzi az ötödik gólunkat. Sebes boldogan mondja Mándinak: »Derék fiú a Jóska. Nemcsak pompás labdarúgó, hanem a legjobb szellemű játékosaink egyike. Munkahelyén is kiváló.«” (Képes Sport, 1954. május 25.)

    „Honnan ered a különbség? Azt hiszem, labdarúgásunk elanyagiasodott rendszeréből. A bevételi igények határozzák meg a játék stílusát. A szurkolót a gólszerzés reményében sebességhez, a »lőj és rohanj« stílushoz szoktatják. Elveszik a labdakezelés, a labda »dolgoztatásának« művészetét.

    A magyarok értenek ehhez. Ennél sokkal többhöz is értenek. Megszerezték maguknak országukat.

    És az eredmények? A sport a nemzeti élet integráns része és a kormány nagyon alaposan gondoskodik róla. A következőképpen működik ez:

    A játékosok többé nem egyének, akiknek magukért kell harcolniuk és remélni a lehető legjobbat (ki fog velük törődni 35 éves koruk után?).

    Játszhatnak és jó munkahelyük is van, amely életüket biztonságossá teszi.

    Az edzők:segíti őket a kormány. Nem kell aggódni, hogy játékosi korszaka után kap-e valaki egy edzői állást. És az edzők megkapják a szakmájukkal kapcsolatos legfrissebb információkat.” (Daily Worker, 1954. május 29.)

    História 1984. 04.
    SIPOS Péter
    hmgy
     
  4. avatar: wmisharin
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2010.10.11, 14:44
    Belépőjegy az 1954. május 23-i magyar-angol válogatott labdarúgó mérkőzésre a Népstadionba. (Jó helyre, a játékos kijáró fölé) zöld-piros-fekete nyomású, vízjele ötágú csillag.

    forrás:
    http://www.axioart.com/index.php?op=live_item&id=351802
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
     
  7. avatar: magyarfutball.hu
    2010.03.11, 13:05 (szerk.: 2017.11.22, 21:09)
    Gil Merrick's England goalkeeper's shirt cloth badge from the international match v Hungary in Budapest 23rd May 1954 in which he conceded an all time record of seven goals, inscribed v Hungary, 1954, mounted on a fabric background and signed in marker pen by the England goalkeeper who had the unenviable task of picking the ball out of his own net on seven occasions in this match, the 7-1 thrashing being England's heaviest ever defeat, framed & glazed, 34 by 27cm., 13 1/2 by 10 1/2in.

    kép
    forrás:
    http://www.liveauctioneers.com/item/5145190
     
  8. avatar: magyarfutball.hu
    2010.03.11, 12:28 (szerk.: 2017.11.22, 21:11)
    Hungary v England 1954 match ball, following England`s humiliation at Wembley when they were defeated 6-3 by Hungary on 25th November 1953, a return match was arranged, this took place on 23rd May 1954. England were completely overwhelmed losing 7-1 to the magnificent Hungarian team captained by the legend Puskas. Hungary full back Buzansky was the fortunate player whose turn it was to keep the ball which has been displayed in a Budapest museum. He has now decided to offer the ball at auction. Picture of him with the 1954 Hungary versus England ball. Letter of Authenticity signed by Jeno Buzanszky.

    kép
    forrás:
    http://www.liveauctioneers.com/bonhams/item/504656
     
  9. avatar: magyarfutball.hu
     
  10. avatar: fgymat
    2009.05.19, 20:27 (szerk.: 2017.11.22, 20:50)
    A világbajnoki felkészülés része volt ez a találkozó is. Mégis más volt annak a hatalmas érdeklődésnek az oka, ami mind itthon mind nemzetközileg kísérte. A jegyek már hetekkel korábban elkeltek, és ha 500.000 ember fért volna a Népstadionba, az is kevés lett volna. Mindenki látni akarta az angol csapatot és remélte, hogy most láthatja azt is, ahogy a magyarok diadalt aratnak. Hiszen az előző, a 6-3-as magyar sikert (303. mérkőzés) nálunk csak hallhatták, olvashatták és egy-egy részletét filmhíradón nézhették meg a szurkolók, de átélni a győzelmet az mégiscsak más.
    Az angolok is nagyon készültek. Meg akarták mutatni, hogy olyasmi, mint Londonban csak egyszer, csak véletlenül fordulhatott elő. Csapatukat teljesen átalakították. A Wembleyben pályára lépőkből nyolcan nem kerültek a mostani keretbe. Mindent megtettek az alapos felkészülés érdekében. (Bár intő jel lehetett volna a számukra, hogy egy héttel a budapesti találkozó előtt Belgrádban 1-0 arányú vereséget szenvedtek a Jugoszláv válogatottól.) A mérkőzés előtt Shentall, az angol csapat vezetője még úgy nyilatkozott: " Nem lehet minden mérkőzésen " nagyot" játszani. A magyar csapat nem fogja tudni megismételni londoni teljesítményét."

    Lássuk hát mi történt a visszavágón.
    Már a mérkőzés kezdetén zúgott a bíztatás. Ennek megfelelően nem sokat vártak a játékosok azonnal megindultak a támadások és zúgtak a lövések az angol kapu felé.
    8.perc: Wright a kaputól húsz méterre lökte Hidegkutit. A szabadrúgás elé felállt az angol sorfal, de ez nem zavarta Lantost, aki a labdát a sorfal mellett védhetetlenül küldte a bal sarokba. 1-0
    21.perc: A jobbszélen Kocsis száguldott el. Amint a 16-oson belülre ért középre tette a labdát. Az elszállt volna a kapu előtt, de Staniforth beleért és a labda a lábáról visszapattant. Az érkező Puskás hat méterről nagy erővel, félmagasan lőtt a kapu bal oldalába. 2-0
    31.perc: Még a félpályán túlról Lantos küldte előre a labdát a 16-os közelében tartózkodó Puskásnak. Puskás továbbtette a most a baloldalon, tíz méterre a kaputól feltűnő Kocsis elé. Ő a levegőből aláhulló labdát ballal, félmagasan a balkapufa mellett bombázta a hálóba. 3-0
    Az első félidőben az angolok hiába próbálták fékezni a támadásainkat, fedezni játékosainkat. Ha csak egy pillanatra is levegőhöz jutottak fiaink vége volt az angol védelemnek. A szünetre tehát már háromgólos előnnyel vonulhattunk. A közönség tombolt. A külföldi újságírók is elismerően állapították meg: " Ez az igazi labdarúgás!"

    A második játékrészre kivonuló csapatokat a szurkolók az alkalomhoz illő rigmussal fogadták: " Hajrá magyarok, hajrá magyarok, hatig meg se álljatok!" Nyilvánvalóan utalva a londoni mérkőzésre és éreztetve, hogy Budapest is érdemel annyit mint az angol főváros.
    56.perc: Az angolok jutottak szöglethez. A beívelt labdát Grosics szerezte meg és gyorsan kigurította Puskásnak, aki az angol térfél közepénél tovább passzolt Cziborhoz. A vendégcsapat védői rátámadtak, de Ő egy csel után már tálalt is Kocsis elé, aki hét méterről laposan lőtt a kapuba. 4-0
    60.perc: Kocsis hosszú labdájával Tóth II. iramodott meg a szélen. Vihar sebesen közelített az angol kapuhoz, majd hírtelen tíz méterről, éles szögből lőtt. A labdát Merrick csak kiütni tudta, mégpedig éppen a lövése után is tovább futó Tóth II. elé, aki közelről a kapu jobb sarkába tolta a labdát. 5-0
    62.perc: A középcsatár helyén most Czibort láthattuk. Egy csellel átjátszotta Owent és a labdát a balszélről befutó Hidegkuti elé gurította, aki nehéz szögből, tizenöt méterről a kapu jobboldali léce mellé vágta a hatodik gólt. 6-0
    68.perc: Szabadrúgáshoz jutottak az angolok. Dickinson lövése Lóránt lábáról pattan Broadis elé, aki félmagasan a kapu baloldalába bombázta a szépítő gólt. 6-1
    73.perc: Hidegkuti a vendégek térfelének közepén járt. Egy jó labdával kiugratta az üresbe futó Puskást, aki a kapu felé indult és nyolc méterről a kapu jobb oldalába helyezte az újabb találatot. 7-1

    Magyarország-Anglia 7-1! Soha még ekkora arányú vereséget nem szenvedett az angol válogatott!

    A 6:3-as diadal visszavágóján a magyar csapat, ha lehet még nagyobb fölényben játszott és ilyen arányban is megérdemelten ütötte ki az egykori " mestert" . Pedig közel sem lőttük be minden helyzetünket. Az eredmény ilyetén alakulása viszont jó lehetőséget adott arra, hogy a szurkolók szellemes rigmust faragjanak az összesen egy hetet Magyarországon töltő angolokról. Így szólt: " Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!"

    Az angol csapat vezetője Shentall meglehetősen szomorúan mondta a mérkőzés után: " Így még nem kaptunk ki soha."
    Walter Winterbottom, az angol válogatott csapat vezetője elragadtatott csodálattal beszélt: " Védőrendszerünk ugyanaz, mint a magyaroké, mégis egészen másnak látszott, mert a magyar hátvédhármas gyorsabb volt, hamarabb és jobban zárt, mint a mieink. Csodálatosan szép és eredményes volt a magyarok játéka, de számunkra igen elkeserítő. A tehetetlenség érzése mindig döbbenetes és mi ezt éreztük."
    Jimmy Hogan, aki egykor még a húszas évek környékén a magyar labdarúgókat tanította, most pedig az Aston Villa ifjúsági csapatát edzette elismeréssel szólt: " Amikor Magyarországon működtem, ilyen labdarúgásról álmodtam, mint amilyet most láttam. Jelenleg az a legszebb és legeredményesebb labdarúgás, amit a magyar válogatott játszik. Fiataljainkat erre fogjuk megtanítani."
    Bernardi, az olasz játékvezető így látta a pályáról: " A magyar és az angol csapat? Ég és föld. A magyar csapat tagjai gyorsabbak voltak, jobban kezelték gyors mozgás közben a labdát, és higanyszerű támadójátékukkal teljesen megzavarták az angol védőket."
    Jules Rimet, a FIFA tiszteletbeli elnöke is dicsért: " A magyar csapat világraszóló eredményét két tulajdonságának köszönhette: gyorsaság és játékintelligencia. Az utóbbin azt értem, hogy ötletesek a magyarok elgondolásai és ötletes a megvalósításuk is."

    Idézzünk még, csupán mutatóba, néhány külföldi lapvéleményt.
    " Mit is mondjunk a magyarokról? Nem elég a szótár jelzőit elő venni, újakat kell kitalálni. A magyar csapat minden egyes tagja felülmúlhatatlanul játszott és játékával elbűvölte a világ minden részéből a mérkőzésre érkezett újságírókat és szakembereket."
    " Anglia katasztrofális vereséget szenvedett, bár ezen a napon a magyarokkal szemben egyetlen csapat sem tudott volna jobb eredményt elérni."
    " A magyarok diadala egyben leszámolás volt azzal a játékrendszerrel, amely a szellemességet és az ötletességet sablonnal és rutinnal akarja pótolni. Angliát a magyarok két mérkőzésen 13-4 gólaránnyal verték meg. Érthetőbben nem lehetett volna az angol szakemberek tudtára adni, hogy nézeteik a múzeumba valók."
    " A labdarúgó történelem egyik legfelejthetetlenebb mérkőzésén a magyarok egyszerűen felgöngyölítették Angliát. A gólarány tulajdonképpen nem is hű kifejezője a magyarok labdarúgó művészetének."
    " Jöttünk és nem győztünk ugyan, de a budapesti Népstadionban megláthattuk, hogy milyen a labdarúgás új szemlélete és valóban hogyan kell játszani. Két korona díszíti most diadalmasan a magyar főt: az első külföldi együttes volt, mely honi földjén verte meg Angliát, most pedig a legnagyobb arányú győzelmet érte el ellene."

    A VB főpróba tehát nagyszerűen sikerült. Jöhetett az előadás!

    forrás:
    mafoci