magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Újpest FC 3 : 1 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.09.24, 15:40 (szerk.: 2016.09.24, 15:45)
    Hertzka Pál vezeti a csütörtöki Ferencváros—Újpest mérkőzést

    A zöldfehérek összeállítása már megvan, az Újpesté még kétes

    Csütörtökön kerül eldöntésre a fulballszezon egyik kiemelkedő mérkőzése, a Ferencváros-— Újpest találkozás. A két csapat nagyon készül a mérkőzésre s a két együttes közül pillanatnyilag a Ferencváros van kedvezőbb helyzetben, mert már tudja, milyen csapattal veszi fel a küzdelmet nagy riválisa ellen.

    Ez az együttes a következő lesz:
    Háda — Tátrai, Polgár —- Lázár, Sárosi III., Pósa — Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény.

    Az összeállításnak két meglepetése van:

    Lázárt a Ferencváros is a jobboldalon játszatja, ahol legutóbb a válogatott csapatban szerepelt, így Pósa a megszokott baloldalon szerepelhet. A másik meglepetés újra játszik Toldi, akit a Slavia elleni KK-döntőn történtek miatt a zöld-fehérek egy ideig nem szerepeltettek.

    Az Újpest összeállítása még nem biztos — kérdéses, hogy ki játszik baloldali hátvédet s ennek a posztnak betöltése a fedezetsorban is változást idézhet elő.

    Kedden este kijelölték a derby bíráját is. Amint előrelátható volt, a derby-mérkőzések hagyományos játékvezetője: Hertzka Pál, a kiváló magyar játékvezető bíráskodik a csütörtöki nagy meccsen.


    Ujság, 1938. október 05.


    Derby - hétközben

    Huszonötödször találkozik csütörtökön a Ferencváros és az Újpest

    A magyar futballbajnokságnak mindenkor a legizgalmasabb mérkőzései közé számított a Ferencváros és az Újpest találkozása. A lilafehérek és a zöldfehérek összecsapása éppenúgy megkapta a derby-jelleget, mint a Ferencváros—Hungária és a Hungária— Újpest találkozások.

    A most küszöbön álló Ferencváros—Újpest mérkőzésnek hármas jelentősége van.

    Érdekes a derby terminusa: hétközben játsszák le, jelentőségteljes, mert a mérkőzést rendező Ferencváros a derby tiszta jövedelmét felajánlotta a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap javára s harmadsorban egy kis ünnepélyes jellege is van a mérkőzésnek — huszonötödször találkozik vasárnap a két nagy rivális.

    Huszonnégy találkozás

    Az eddigi huszonnégy találkozás alapján a Ferencváros áll jobban. A zöldfehérek eddig kilencszer győzték le a lilafehéreket, míg az Újpest csak hatszor tudott győzni. Ugyancsak kilenc találkozás végződött döntetlenül. Gólarányban is a Ferencváros az erősebb — 42:36 a zöldfehérek javára.

    A múlt szezonban ősszel a Ferencváros győzött 3:1, tavasszal viszont az Újpest 4:2 arányban.
    A két nagycsapat eddigi találkozásai során legnagyobb gólaránnyal a Ferencváros győzött, 1932 tavaszán, a „százszázalékos bajnokság" idején, amikor a zöldfehérek 5:0 arányban verték a lilafehéreket. Az Újpest legnagyobb győzelme 1936 tavaszán 4:1 arányú volt.

    A két csapat

    A két régi rivális Hertzka Pál, a kiváló magyar játékvezető bíráskodása mellett a következő összeállításban találkozik a jubiláns derbyn:

    FERENCVÁROS:
    Háda — Tátrai, Polgár — Lázár, Sárosi III., Pósa — Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény.

    ÚJPEST:
    Sziklai — Futó, Fekete — Szalay, Szűcs, Balog — Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Szeder.

    Nagy küzdelem lesz. Eredményt jósolni nehéz — ezeknél a nagy csapatoknál rendszerint a pillanatnyi jobb forma dönti el egy-egy találkozás sorsát. Az Újpest szempontjából fontos a mérkőzés, mert a lilafehérek még pontveszteség nélkül állanak és „rámennek" az idén a bajnokságra. A Ferencváros szempontjából viszont azért fontos a győzelem, mert ha a Hungária után az Újpesttől is vereséget szenvednek, akkor négy pontveszteséggel nagyon reménytelen lenne számukra a bajnoki címért folyó harc.
    Érdekes és szép mérkőzésre van kilátás.


    Ujság, 1938. október 06.


    Ferencváros—Újpest 3:1 (0:1)

    Izgalmas, puskaporos első félidő után csodálatos negyedórával nyerte meg a Ferencváros a derbyt. Három játékost kiállított a bíró

    A Ferencváros—Újpest hétközi derby-mérkőzésére a közönség nagy része elkésve érkezett ki az üllőiuti pályára. Későn derült ki az idő is és legtöbben munkájukkal voltak elfoglalva. A mérkőzésen 8000 néző jelent meg, ami édeskevés egy nagyjelentőségű derby-mérkőzésen, viszont a csütörtöki ünnepen nem is lehetett több nézőre számítani. A bevétel — mint ismeretes — a Horthy Miklós-repülő alapé lett.

    Meglepően jó talajú pályán találkozott a két csapat és vívott izgalmas mérkőzést. A meccs nem volt szép, a játék nem volt nagyvonalú, inkább küzdelem és harc volt a mérkőzés mindvégig. Az első félidőt durva jelenetek tarkították, ami után a második félidőt tíz-tíz emberrel kezdte mindkét csapat, mert Sárosi III.-at és Vinczét a bíró kiállította. A második félidőben a Ferencváros kerekedett felül és az összeomló Ujpest ellen különösen egy jól sikerült negyedórával biztos és megérdemelt győzelmet szerzett. A mérkőzés legszomorúbb jelensége az volt, hogy a játékosok rengeteget reklamáltak és néhányan érthetetlenül fegyelmezetleneknek bizonyultak.

    Szédületes irammal kezdődött...

    Amikor a csapatok felálltak, a Ferencváros közönsége nagy ünneplésben részesítette Toldit. Megbocsátottak neki a Slavia mérkőzésen történtekért. Szédületes irammal kezdődött a mérkőzés. A Ferencváros veszedelmes támadással veszélyeztetett, de Sárosi dr. kapu fölé fejelt. Az Újpest két korner után újból a Ferencváros támadott és Szalay mentette az utolsó pillanatban Táncos és Kiss ragyogó akcióját. A 14. percben Kocsis „érdeme“ volt az első foult. Ettől kezdve a játékosok idegesek, durvák lettek és fölöslegesen sokat reklamáltak. Az egyik oldalon Kállai fejelt jó helyzetből kapu fölé, a másik oldalon pedig Sárosi dr. labdájából Toldi lőtt hajszálnyira a kapu mellé. Rövid idő múlva a Ferencváros kapuja került nagy veszélybe. Polgár könnyelmű hazaadását Zsengellér elcsípte és csak nehezen szabadult fel a Ferencváros kapuja. Az iram most már ellanyhult, egyre több lett a közelharc a játékosok között, akik túl sokáig tartották maguknál a labdát. A bíró mindkét oldalon elnézett egy-két offszájd-helyzetet, ami nagyon sok izgalmat váltott ki tribünön és pályán egyaránt.

    Nagy jelenet két kiállítással

    A 30. percben adódott a mérkőzés „nagy jelenete". A pálya közepén Vincze durván megrúgta Sárosi III.-at, aki felbukott, majd felugrott és arcul ütötte Vinczét. Ezután újból elterült és jajgatva fogta a lábát. Erre a jeleneire pillanatok alatt benépesült a pálya, a játékosok mind oda futottak, nézők rohantak be, majd rendőrök igyekeztek rendet teremteni. Sárosi III.-at kivitték, Vinczét pedig a bíró kiállította és így folytatódott hallatlan izgalmak között a mérkőzés. A tribünön ezalatt a két tábor drukkerei vesztek egymásután össze. Sárosi dr. bombalövése oldalkapufáról pattant ki a kapu mellé, majd visszajött Sárost III. és sántikálva akart beállni újra társai közé. A bíró nem figyelt oda, mert Tátrai és Szeder közben a túlsó oldalon kerültek közelharcba egymással és amikor meglátta a beálló kis Sárosit, intett neki, hogy hagyja el a pályát. Kiderült, hogy a bíró Vincze megütése miatt Sárosi III.-at is kiállította. Ez természetesen nem tetszett a Ferencváros közönségének és élénk tüntetés indult meg a bíró ellen. Sárosi dr. húzódott hátra centerhalfnak és a nagy hangorkánban újból felhördült a nézőközönség, amikor Polgár húsz méterrel a Ferencváros kapuja előtt irgalmatlanul elkaszálta Zsengellért. A szabadrúgást Kállai rúgta és szédületes bombája védhetetlenül vágódott a kapu balsarkába. Az Újpest megszerezte a vezetést. Rövidesen véget is ért a félidő és a szünetben izgatottan tárgyalták a nézők az első félidő eseményeit.

    Felülkerekedik a Ferencváros

    A második félidőben a Ferencváros belső „triója“ Toldi—Kiss felállításban állott ki. A játék korántsem volt szép, mind a két oldalon meglepően súlyos hibákat vétettek egyesek. Kállai kapufát rúgott, a másik oldalon pedig Fekete hibájából Toldi került nagy helyzetbe, de kapu mellé helyezte a labdát. Kemény lövését Sziklai védte remekül kornerre. Az Újpest ritkább támadásai veszélyesebbek voltak, mert a Ferencváros csatársora négy emberrel egyelőre sehogy sem tudott magára találni. Zsengellér egyedül kitört, Háda kifutott, összeütköztek, mind a ketten elestek és közben felszabadult a Ferencváros kapuja. Most a Ferencváros jelentős csereberélésre határozta el magát. Lázár a centerhalf, Kiss a jobbhalf, a belső csatárok pedig Sárosi és Toldi lettek. Ez a csere nagyszerűen használt a Ferencvárosnak, amely döntő fölénybe került. Az Újpest viszont csak az eredmény megtartására igyekezett és alig vezetett ettől kezdve támadást. A Ferencváros nagy fölénye során Toldi először a kapus kezébe fejelte a labdát, majd újabb lövését Sziklai védte. A 26. percben tört meg a jég: Táncos lefutott, magas beadását Toldi, a tömegből kiemelkedve, közelről a sarokba fejelte. (1:1.) Sziklai hibás volt, mert ki kellett volna ugrani kapujából és talán elüthette volna a labdát Toldi elől. A Ferencváros most csodálatos iramba fogott. Egy magas labdát Toldi kézzel ütött Kemény elé, aki gólt rúgott, a bíró azonban természetesen a Ferencváros ellen ítélt szabadrúgást. A 32. percben Kemény magasan centerezett, Toldi már lesálláson volt, amikor Balog a 16-oson belül Toldi elől kézzel ütötte el a labdát. A bíró tizenegyest ítélt, amit Sárosi dr. értékesített. (2:1.) Az újpesti játékosok Toldi olfszájdját reklamálták és a bíró az őt megsértő Szűcsöt kiállította. Az újpesti csapat most már kilenc emberrel teljesen fejvesztetten, összeroppanva védekezett a Ferencváros további támadásai ellen. A 39. percben Lázár harminc méterről kapura gurított egy labdát, Sziklai térdelve akarta védeni, megcsúszott és a labda a hasa alatt bekerült a kapuba. Tipikus potyagól! (3:1.) A hátralévő idő mezőnyjátékkal lelt el.

    Pósa, Lázár, Szalai a mezőny legjobbjai

    A második félidőben mutatott játéka alapján a Ferencváros kétségtelenül megérdemelte a győzelmet. Az Újpest szinte leállt és csak védekezett 1:0 után és amikor a Ferencváros kiegyenlített, már képtelen volt újból támadni.

    Mint említettük, a mérkőzés nem hozott szép játékot és néhány játékos mélyen formája alatt szerepelt. A Ferencváros csapatában a védelem sokat bizonytalankodott, a fedezetsorból a fiatal Pósa magaslott ki, akinek személyében, úgy látszik, a Ferencváros végleg megtalálta standard balfedezetét. Sárosi III., amíg játszott, megfelelt, viszont Lázár a második félidőben, amikor a centerhalf posztjára állították, szédületes formára futott fel. A csatársorban Toldi szelíden, fairen és jól játszott. Úgy látszik, használt neki a sok fejmosás. Kemény feltűnően gyenge volt a balszélen.

    Az Újpest csapatának védelmét könnyű volt zavarba hozni. Egyedül Szalai játszott igen jól, ő azután válogatott formát mutatott. A csatársorban Zsengellér öregurasan, kényelmesen játszott és meglepően rossz volt a két szélső, Kocsis és Szeder.

    Hertzka bíró erélyével megmentette a teljes elfajulástól a meccset.


    Ujság, 1938. október 07.

     
  2. avatar: heimo
    2016.07.26, 10:32
    A Ferencváros 2398 pengőt juttatott a nemzeti repülőalapnak.

    A Ferencváros nevében Usetty Béla dr. és Melly Béla dr. 2398 pengőt és 90 fillért juttatott el a Horthy Miklós Nemzeti Repülöalap intézőbizottságához. Ennyi volt ugyanis a Ferencváros— Újpest bajnoki mérkőzés tiszta jövedelme.


    Budapesti Hírlap, 1938. október 11.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.25, 16:24 (szerk.: 2016.07.25, 16:26)
    Futballderby — a Horthy Miklós Repülőalap javára

    Ferencváros—Újpest

    (Saját tudósítónktól.) A Ferencváros nemes gesztusa: az Újpest elleni mai futballderby felajánlása a Horthy Miklós Repülőalap javára, általános elismerést aratott a sporttársadalomban. A zöld-fehérek vezetősége példát mutatott ezzel minden magyar sportegyesületnek: egyik legértékesebb mérkőzését áldozza a nemes célra, szóval jelentős anyagi áldozatot is vállal magára. Végre ez olyan lépés, amiben megnyilatkozik a sport együttérzése a nemzeti ideálokkal s egészen bizonyos, hogy a Ferencváros mielőbb követőkre is talál.

    A Ferencváros—Újpest mérkőzése egyébként sportbelileg egyik legjelentősebb eseménye az őszi bajnoki idénynek. Az Újpest még veretlen, a Ferencváros két pontot veszített. A Ferencváros még versenyben maradhat, ha az Újpestet legyőzi, mert az Újpest—Hungária meccsen keresztül esetleg még behozhatja hátrányát.
    A Ferencváros csatársora ezúttal már Toldival áll fel, míg a fedezetsort Lázár—Sárosi III— Pósa alkotja. A védelem változatlan. Az Újpestben Fekete hiányozni fog, Seres lesz a balhátvéd.
    A Ferencvárosnak ezt a csapatát már jobbnak tartjuk, mint a Hungária ellenit, míg az Újpest védelme gyengébb lett Fekete hiányával.
    Ez a Ferencváros esélyeit helyezi előtérbe, annál is inkább, mert Toldival visszatért a motor a csapatba. Csak Sárosi III.-nak kell végig bírnia a meccset. Ha nem bírja, Polgárnak kell előremennie. Az Újpest csak Zsengellér kivételes teljesítményével győzhet, ha őt a Ferencváros védelme semlegesíti, elháríthatja a veszedelmet.
    A mérkőzés bírója Hertzka Pál s az az üllői úti pályán d. u. 3 órakor kezdődik.

    A mai Ferencváros—Újpest derby-mérkőzésre jegyek Az Est-lapok sportjegyirodájában ma délig előre válthatók.


    Pesti Napló, 1938. október 06.


    Az Újpest sokáig győztesnek látszott, s a Ferencváros csak az utolsó negyedórában győzött

    Ferencváros—Újpest 3:1 (0:1)

    (Saját tudósítónktól.) A Középeurópai Kupa döntője miatt október 6-ára halasztott Ferencváros—Újpest futballderbinek az időjárás, sajnos, nem kedvezett, egész napon át szemergélt az eső és csak mintegy 8000-en mentek ki az Üllői útra. De így is tekintélyes összeggel áldozott a Ferencváros a hazafias célnak, a Horthy Miklós Repülőalapnak.

    TOLDI ÁTVÁLTOZÁSA

    Ami a mérkőzés sportrészét illeti, ebben a részben ép olyan sikert aratott a Ferencváros vezetősége, mint az »erkölcsi« részben. Toldit a Hungária elleni futballderbin pihentette a Ferencváros, mert példát akart ezzel statuálni. Nagy áldozatot hozott, mert emiatt elveszett a mérkőzés. De az áldozat megérte. Toldi egészen átalakult a kétheti pihenő alatt és az üllőiúti pálya közönsége meglepődve látta, hogy Toldi milyen hasznos tagja lett a Ferencváros csapatának.
    A Ferencváros vezetőségének figyelmeztetése a közönség azon részének is szólt, amely azelőtt Toldi helytelenségeit megtapsolta. Most ez a közönségrész is megtanulta: Toldit akkor kell megtapsolni, amikor a tudását, nem pedig a szilajságát viszi a küzdelembe. Most láttuk csak, hogy milyen jól tud futballozni Toldi, ha az esze a játékon jár és nem azon, hogy megbosszulja csapatán vagy társain esett — sokszor vélt — igazságtalanságokat. Elejétől kezdve lendítőkereke volt a Ferencváros támadásának és éppen annyit használt szédületes keresztlabdáival, amelyeket főként Táncosnak juttatott, mint bombalövéseivel és fejeseivel. Emellett finom volt, nem használta ki a testi erejét, sőt — a nem ritka vitatkozásoknál ezúttal nem ő volt a főszereplő. hanem a békebíró.

    KOCSIS ÉS A TÖBBIEK...

    Ki kell emelnünk Toldinak ezt az átváltozását, főként azért, mert ez a mérkőzés is, mint a Ferencváros és Újpest találkozásai az utóbbi időben általában, bővelkedett a kellemetlen jelenetekben. Sajnos, még többen vannak a régi Toldihoz hasonló »kakasok«, — ezúttal inkább az Újpest csapatában — akik megértek már a megszelídítésre. Nem Vinczére és Sárosi III-ra gondolunk, akiket Hertzka bírónak ki kellett állítania, mert rájuk csak most volt panasz, ellenben gondolunk különösen Kocsisra, aki nem tud leszokni felesleges kakaskodásairól, amik sokszor durvaságba csapnak át. Ezzel megvadítja nemcsak az ellenfeleket, hanem saját játékostársait is. Így történt most is, Vincze rúgása és Sárosi III. visszabokszolása ilyen előzetes kakaskodások következménye volt. Pedig ha meggondolnák ezek a játékosok, hogy mennyit ártanak csapatuknak, a játéknak, a közönség élvezetének, amikor egy órán keresztül tíz emberrel kellett végigjátszani vagy inkább szenvedni a mérkőzést, akkor sohasem adnának okot hasonló rendszabályokra. Amíg azonban ez be nem következik, addig csak helyeselni lehet a Ferencváros vezetőségének az eljárását, hogy még saját kárán is fegyelmez. Ezt kell követnie az Újpestnek és minden magyar csapatnak s akkor visszatér a tudás és becsületes munka uralma a futballba. Igaz, hogy akkor végre sutba kellene vágni a megmételyező jelszavakat: »oroszlánstílust«, »biztonsági futballt«, »ráállást« is, amelyek főokozói a közelharcoknak s az ebből következő kellemetlen jeleneteknek.

    FŐSZEREPLŐK: LÁZÁR, TÁNCOS, TOLDI, DR. SÁROSI

    Amíg a két csapat teljes volt, addig érdekes és változatos volt a játék, bár a második negyedórában Toldi páratlan erőfeszítése több gólhelyzetet teremtett, mint Zsengelléré a Ferencváros kapuja előtt. Vincze és Sárosi III. kiállítása után a helyzet megváltozott. A Ferencváros eleinte rosszul rendezte el csatársorát, dr. Sárosit vonta hátra Sárosi III. helyére, ami megbénította a támadást és ezzel az eredményességet. Ekkor az Újpest könnyen a maga javára dönthette volna el a csatát és szerencse, hogy csak egy gólt ért el, ennek viszont az volt az oka, hogy a remek Zsengellért teljesen magára hagyták.
    A Ferencváros végre a második félidő első negyedórája után rájött a hibára, dr. Sárosit előrerendelte, Lázár ment középfedezetnek és Kiss lett a jobbfedezet. Ez az átcsoportosítás döntötte el azután a csatát. Elöl ismét volt irányító, míg Lázár remek középfedezet-pótléknak bizonyult. Igazi támadófedezet létére újra meg újra csatába dobta a négy csatárt s nagyszerűen segített neki Pósa és Kiss is. Ez a fedezetsor teljesen visszaszorította az Újpestet. De szükség volt még Táncos kirobbanó nagy formájára. Zseniális volt a kiegyenlítő gólja, amelynél sakk-mattá tette az Újpest egész védelmét, még a remek formában levő Sziklai kapust is és úgy emelte át a labdát Toldihoz, hogy ő zavartalanul fejelhette be a kapuba.
    A kiegyenlítő gól után következett az ellenállhatatlan ferencvárosi finis, amely még több gólt is hozhatott volna, mint még kettőt, miután Szűcs a 11-es megítélése után elvesztette idegeit és a bíró kiállította.

    AZ »ELSZIGETELT« ZSENGELLÉR

    Az Újpest csapata csak magának tulajdoníthatja, hogy nem nyerte meg a meccset, mert erre félóráig alkalma volt. Támadás helyett azonban ő is védekezett akkor, amikor dr. Sárosi is hátul volt. Zsengellér ennélfogva nem kapott elég labdát és remekül fedezte őt, - nem egy harmadik hátvéd — hanem Polgár és Tátrai, a Ferencváros biztoslábú hátvédjei. Háda már nem volt ilyen biztos s a jó és rossz védések váltakoztak nála. Dr. Sárosi a fedezetjátéktól már elszokott, ellenben a támadójátékban nélkülözhetetlen. Az Újpest csapatának legjobb része — az első félidőben — a fedezetsor volt, szünet után azonban ez is visszaesett. A védelemben Sziklai igazi »szikla« volt, társai sokat hibáztak, míg a csatársorban a nagyszerű formában levő Zsengelléren kívül — akit azonban társai elszigeteltek — csak Kállai pompás lövését és Szeder egy-két jó lefutását lehet megdicsérni. Kállai azonban annyira lemarad, hogy ezzel elrontja jó osztályzatát.
    Hertzka Pál, a mérkőzés bírója, ezúttal nem volt ura a mérkőzésnek. Erélyével egyetértünk, ellenben rosszul bírálta el az offszájd-helyzeteket, bár határbírói igyekeztek őt becsületesen támogatni.

    Dr. Földessy János


    A mérkőzés a zöld-fehérek támadásával kezdődik. Táncos szép beadását Toldi a 2. percben a kapu fölé fejeli. Majd Kállai lő kapura, de Polgár fejjel kornerre ment. A 6. pereben Sárosi tiszta helyzetben a kapu fölé lő. Újpest-támadásokat biztosan szerel le a Fradi védelme. A 16. percben Polgár hibájából Zsengellér csípi el a labdát Háda elől, de rossz szögből mellé lő. Újpest idegesen játszik. Sok a rossz passz. Újra a Ferencváros kerül fölénybe, de Sziklai védi Toldi lövését, majd a közönség Hertzka bíró ellen tüntet, mert Táncost jó helyzetben ofszájd címén lefújta. A 32. percben Vincze megrúgja Sárosi Bélát, aki felugrik és Vinczét mellbebokszolja. A bíró mindkettőjüket kiállítja. A küzdelem kezd túlkemény lenni. Sok a szabálytalanság. A 38. percben Polgár faultolja Zsengellért és az ezért megítélt szabadrúgást Kállai 20 méterről belövi. Újpest l:0-ra nyeri ezzel a félidőt.

    Szünet után a Ferencváros azonnal kornert ér el és az Újpest ellentámadása is sarokrúgást eredményez. A zöld-fehéreknél dr. Sárosi a centerhalf, de így nem megy a játék, ha a mezőnyben fölényben is vannak a zöld-fehérek. A 15. percben végre Sárosi előrejön középcsatárnak, Lázár centerhalf, Kiss pedig jobbhalf lesz. Ez az átcsoportosítás meg is hozza a döntést. Helyenkint nyomasztó fradifölény után a 20. percben Táncos ideális beadásából Toldi befejeli az egyenlítő gólt (1:1). Állandóan védekezésre szorulnak az újpestiek, de a Ferencváros csak a 31. percben jut újabb gólhoz. Az ofszájdhelyzetben levő Toldi elől Futó kézzel stoppolja a labdát, a bíró tizenegyest ítél, melyet dr. Sárosi értékesít (2:1).
    A gól után Szűcsöt feleselés miatt kiállítja Hertzka bíró. A fradi tovább támad, szép stílusos kombinációkat láthatunk a zöld-fehérektől. Táncos és Toldi két bombáját bravúrosan védi Sziklai, de a 39. percben Lázár messziről leadott védhető lövését beengedi a hálóba és így a Ferencváros végeredményben 3:1 arányban nyeri a meccset.

    A bajnokság állása: Hungária (5) 10 pont, Kispest (5) 9 pont, Újpest (5) 8 pont, Nemzeti (5) 8 pont, Budafok (5) 6 pont, Szeged (5) 5 pont, Ferencváros (3) 4 pont, Phöbus (5) 4 pont, Szolnok és Elektromos 3—3, Taxi, Bocskai, Zugló, SSE 2—2 pont


    Pesti Napló, 1938. október 07.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.25, 15:50 (szerk.: 2016.07.25, 15:52)
    Ferencváros—Újpest

    Csütörtökön délután 3 órakor az üllői-úti sporttelepen.

    A Ferencváros és az Újpest hatalmas tábora csütörtökön az üllői-úti sporttelep tribünjein találkozik. Telve jó reménységgel az egyik is, a másik is; Hogy pedig melyiknek jut majd a legtisztább örömből, a két csapat hivatott a döntésre.
    Két bajnoki pontról van a szó valójában, de csak az Újpest nézőpontjából. A Ferencvárosnak ezúttal nagyobb a feladata, mint a két bajnoki pont megszerzése: a zöld-fehérek csapatának kárpótolni kell rajongóit a legutóbbi kettős vereség fájdalmaiért. A ferencvárosi csapatnak nemcsak győzni kell, de elsősorban feledtetni kell jó játékkal a két utolsó rossz játékot. Sőt ez a fontosabb. A ferencvárosi hívők nagy seregének vissza kell adni a hitét, a csapatnak vissza kell szerezni a bizalmat, amelyre a múltban olyannyira rászolgált dicsőséges szereplésével. Az elhatározás — biztosan tudjuk — nem hiányzik a Ferencváros csapatából, mint ahogyan megvan az Újpest csapatában a tettrekészség és a győzelem megszerzésére irányuló lelkes törekvés.
    A csütörtöki derby-mérkőzés közönségének kétségtelenül elsőrangú sportban lesz része és bizonyára tisztes összeg jut majd, a Horthy Miklós-repülőalapnak is a meccs tiszta jövedelméből.
    Az üllőiúti sporttelepen délután 3 órakor kezdődő mérkőzést Hertzka Pál vezeti. Előzően 3/4 2 órakor a Szent István felső kereskedelmi iskola és a Kispesti Deák Ferenc gimnázium csapata játszik a KISOK bajnokságáért. A kereskedelmi iskola csapatában nyolc FTC-játékos szerepel.


    Budapesti Hírlap, 1938. október 06.


    A Ferencváros 3:1 (0:1) arányban legyőzte az Újpestet

    Izgalmas küzdelemnek volt a tanúja az Üllői-úti sporttelepen megjelent 8000 főnyi nézősereg. A nagyobb technikai felkészültség, de főképpen a lendületesebb támadójáték a Ferencváros javára döntött 3:1 (0:1) arányban. A Ferencváros egyik góljához a bíró tévedéséből jutott,a győzelem aránya azonban még így is igazságos.
    Az első félidőben az Újpest heves iramban támadott és a kemény küzdelem hevében mindkét oldalon megfeledkeztek a szabályok betartásáról. Ám a fő baj az volt, hogy a bíró nem fogta erős kézzel a gyeplőt s csak így történhetett meg, hogy a 36. percben Vincze belerúgott Sárosi III.-ba, aki megtorlásul megütötte ellenfelét. Hertzka bíró erre Vinczét és Sárosi III.-at kizárta a játékból. Az Újpestnek tehát négy csatára maradt, de négy csatárral játszott a Ferencváros is, miután Sárosi III. helyére Sárosi György vonult hátra.
    Kevéssel a félidő letelte előtt Újpest egyik támadásánál Polgár szabályellenesen szerelte le Zsengellért s a megítélt szabadrúgást Kállai a kapu felső sarkába irányított lövéssel góllá értékesítette. Az Újpest l:0-ra vezetett.

    A második félidő első negyedórájában még úgy látszott, hogy a Ferencváros játéka nem tud kifejlődni, a 16. percben azonban a csapatot átcsoportosították és ez meghozta a kedvező fordulatot. Sárosi visszatért a csatársorba, Lázár foglalta el a középfedezet helyét és Kiss került a jobbfedezet helyére. Ettől kezdve a Ferencváros nagy fölénybe került. A Kiss— Lázár— Pósa -fedezetsor állandóan a frontban tartotta a csatárokat és a szakadatlan ostrom végül is megtörte az újpesti védelem ellenállását. A 19. percben Balog szabadon hagyta Táncost, aki a labdát a középre ívelte, Toldi pedig az újpesti kapuba fejelte. 1:1.
    A Ferencváros most már tovább ütötte a vasat és támadásai újabb eredményt hoztak. A 33 percben Kemény labdája a lesállásban lévő Toldihoz került, a bíró nem fütyült és Futó már csak kézzel tudott menteni; Hertzka megítélte a tizenegyest s ebből Sárosi dr. megszerezte a második gólt. A Ferencváros vezetett 2:1 arányban.
    Szűcs idegesen tiltakozott a lesállás elnézése miatt s ezért a bíró őt is kiállította. Az Újpest most már feladta a küzdelmet és a 39. percben Lázár váratlan, hosszú lövése meghozta a harmadik gólt (3:1).
    A Ferencváros csapatában pompásan játszott Lázár, Tánczos, Sárosi I. és Toldi, igen jól bevált Pósa, Kemény ellenben gyengén szerepelt. A két hátvéd gyakran hibázott. Az újpesti csapat legjobb része a fedezetsor és a közvetlen védelem volt. A két szélső gyenge volt, Kocsis csak faultjaival tűnt ki. Zsengellér magára hagyatva nem boldogult. Az Újpest elsősorban annak tulajdoníthatja vereségét, hogy Szűcs állandóan hátul maradt a védelemben s Kállai is erősen hátrahúzódott.


    Budapesti Hírlap, 1938. október 07.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.25, 11:05
    A csütörtöki egyetlen labdarúgó mérkőzés nagy eseménye a nemzeti bajnokságnak. A Ferencváros vendégül látja az Újpestet. A tíz nap előtt a Hungáriától elszenvedett vereség után a Ferencvárosnak igen nagy szüksége van minden pontra, hogy jelentős ponthátrányából valamit behozzon. Ma a Ferencváros a tizedik helyezett, két mérkőzésből szerzett két pontjával, míg az Újpest a harmadik helyen áll négy mérkőzésből nyert nyolc pontjával. A támadósorok összehasonlítása erősen az Újpest mellett szól. Zsengellér a góllövők élén áll és ő volt a góllövője a vasárnap megtartott Budapest - Bécs városközi mérkőzésnek is, míg a Ferencváros középcsatára, dr. Sárosi, az új bajnoki évben egyetlen gólt sem lőtt. A Ferencváros azonban megerősödött Toldi újbóli beállításával, míg az Újpestnél hiányzik Fekete hátvéd. Az érdekes mérkőzés csütörtök délután három órakor kezdődik az FTC-pályán.


    Pesti Hírlap, 1938. október 06.


    A csütörtöki bajnoki labdarúgó mérkőzésen a Ferencváros győzött az Újpest ellen

    Rendkívül izgalmas lefolyású volt a csütörtökön megtartott Ferencváros— Újpest nemzeti bajnoki labdarugó- mérkőzés, amelynek a ferencvárosi sporttelepen nyolcezernél több nézője volt. A mérkőzés úgy indult, hogy az erősen kapkodó ferencvárosiak alulmaradtak az Újpesttel szemben. Mindkét csapat idegessége félórai játék után súlyos botrányt eredményezett: Vincze megrúgta Sárosi III.-at, aki ökölcsapással válaszolt, mire Hertzka játékvezető mindkettőjüket kiállította.
    Az Újpest ugyan egyetlen és egyben vezető góljához csak a csapatok megcsonkulása után jutott, de szembeötlő volt, hogy Vincze hiánya a támadósort teljesen megbénította. Vincze fáradhatatlan előkészítő munkája nélkül az Újpest csatársora eredménytelenségre volt kárhoztatva.
    A Ferencvárosnál Sárosi III. kiválása után egy ideig dr. Sárosi volt a középfedezet, majd térfélcsere után Lázár ment erre a helyre és a csatársor egysége újból helyreállt. Az újból szereplő Toldi közreműködése nagyot lendített a ferencvárosi csatársor eredményességén.
    A mérkőzés sorsát Vincze kiválásán kívül még az döntötte el, hogy a Ferencváros kiegyenlítő gólja után az Újpest védelme teljesen megzavarodott és több súlyos hibával megkönnyítette a Ferencváros győzelmét.
    A túlfűtött légkörben lefolyt mérkőzést Hertzka Pál kitűnően vezette, bár némely ítélkezését az érdekeltek nem nagy tetszéssel fogadták.
    A Ferencváros győzelme erősen javított a helyezésen és egyben az Újpest pontvesztése következtében megerősítette a Hungária elsőségét.

    Ferencváros— Újpest 3:1 (0:1).

    Változatos játék folyik hosszú ideig, mindkét részről sok a kapkodás a kapu előtt. Félórai játék után Vinczét és Sárosi III.-at — mint már elmondottuk — Hertzka bíró kiállítja, mire a Ferencvárosnál dr. Sárosi megy hátra középfedezetnek. A 40. percben Tátrai szabálytalanul akasztja meg az Újpest támadását, Kállai 25 méterről kapura küldött labdája hálót ér. Félidőben tehát az Újpest vezet 1:0 arányban.

    Szünet után dr. Sárosi régi helyét foglalja el és Lázár a középfedezet. A 23. percben Táncos beadásából Toldi a kifutó Sziklai mellett kapuba küldött labdával kiegyenlít. Tíz perccel később Kemény fut le a balszélen, a beadott labdát Toldi elől Futó kézzel üti le s a 11-esből dr. Sárosi a Ferencváros vezető gólját lövi. A 11-est követően a vitatkozó Szűcsöt is kiállítják. A befejezés előtt öt perccel Lázár 25 méterről váratlanul kapura küldött labdája megzavarja Sziklai kapust, aki véd ugyan, de a labda úgy perdül, hogy hálóba gurul.
    A Ferencváros győzelme több lényeges változást idézett elő a bajnoki sorrenden. Az Újpest egy hellyel hátrább jutott, a Ferencváros a tizedikről a hetedik helyre tört előre.


    Pesti Hírlap, 1938. október 07.
     
  6. avatar: heimo
    2016.07.25, 10:42
    Hullámzó mezőnyjátékkal indult a két nagy csapat mérkőzése. A játék első szakaszában teljesen nélkülözte a közönség az ilyen nagy mérkőzések lelkes hangulatát és erős iramát. A Ferencváros csapata volt többet fölényben, de ez a fölény főként az ujpesti játékosok sorozatos hibáiból alakult ki. A játék teljesen nélkülözte a tervszerűséget és a félidő vége felé a Ferencváros védelme bizonytalankodni kezdett. Polgár több ízben oly rosszul adta kapusának a labdát, hogy csak Háda lélekjelenléte mentette meg a zöld-fehér kaput a góltól. A 32. percben Toldi, a Ferencváros egyetlen törekvő csatára támadta az ujpesti kaput, de lövése célt tévesztett. Az Ujpest támadásaiban feltűnt Vincze sorozatosan elkövetett durvasága, amit a 33. percben Sárosi III. ellen elkövetett szinte életveszélyes beleugrása tetézett. A ferencvárosi játékos felháborodásában azonnal tettleges elégtételt vett, mire a játékvezető mindkettőjüket kiállította. A megrúgott Sárosi III.-t percekig a pályán kívül ápolták és csak midőn vissza akart térni tudta meg, hogy a játékvezető kizárta a játékból. A Ferencváros továbbra is támadott és Sárosi a középfedezet helyéről veszélyesen lőtt a 38. percben kapura. A 42. percben Kállait Polgár szabálytalanul akadályozta, ezért húsz méterről szabadrúgást ítélt a játékvezető a Ferencváros ellen. A szabadrúgást Kállai éles lövéssel magasan a kapuba juttatta. 0:1.
    A második félidőben a Ferencváros fokozta a játék iramát és különösen Toldi révén erősen szorongatta ellenfelét, úgyhogy közel fél órán át Ujpest térfelén folyt a játék. A 12. percben Kemény lövését csak szögletre tudta menteni a kapus, majd Tánczos szögletrúgását Sárosi dr. ívelte a kapus kezébe. A ferencvárosi fölény ellenére is meddő maradt a játék. A csonka csapatok több ízben cserélgették a játékosokat, így Sárosi dr. előrement középcsatárnak és két fedezettel játszott a Ferencváros, viszont az Ujpest három csatárral és három hátvéddel igyekezett eredményes lenni. A zöld-fehérek csatársora mind biztosabban vette át a játék irányítását és Tánczost is kezdték erőteljesebben foglalkoztatni, ami egyszeriben megnövelte a csatársor átütő erejét. Az Ujpest teljesen védekezésre rendezkedett be és láthatólag ki akarta húzni a mérkőzést egy gólos előnnyel. Ez lett a veszte, mert az állandó védekezésben kimerült játékosok mellett a 29. percben Kemény simán elfutott, kényelmesen beadta a labdát Toldinak, akinek végre jól jött a labda és fejesével kiegyenlített. 1:1. A Ferencváros csatárai mintha szárnyakat kaptak volna, szebbnél-szebb támadásokat vezettek és a 35. percben Lázár magas labdát ívelt az ujpesti védők közül kiugrott Toldi elé, de a magasan felugró Balogh kézzel ütötte el a veszedelmes előreadást a 11-es pont tájékán. A megítélt 11-esből Sárosi dr. biztos, védhetetlen lövéssel megszerezte a vezetést. 2:1. A 11-es után Szűcsöt a játékvezető feleselés miatt kiállította. Ez megpecsételte Ujpest csapatának sorsát a Ferencváros mindjobban lendületbe jövő csatársorával szemben. Lázár kitűnő labdákkal látta el a zöld-fehér csatársort, amelyben Toldi vitte a vezérszerepet lankadatlan küzdőkedvével és okos húzásaival. A 40. percben Lázár váratlan, 35 méterről leadott bombalövése vágódott be az ujpesti hálóba. 3:1. A Ferencváros továbbra is támadott és végig kapujához szegezte az Ujpestet.


    MTI Sportkiadás
     
  7. avatar: heimo
    2016.07.25, 10:27 (szerk.: 2016.07.25, 10:28)
    A Ferencváros—Újpest-mérkőzés ma, csütörtökön délután 3 órakor kezdődik az FTC üllőiúti pályáján. A Hungária — Ferencváros-„vezetőmérkőzés" után ennek a küzdelemnek azért van külön jelentősége, mert a nagy csapatok elhelyezkedési lehetőségének sorrendjét általában azok a pontok szabják meg, amelyeket egymástól szereznek. Régi tapasztalat szerint az élcsapatok a közép- és kis csapatokkal szemben átlagban egyforma pontszámot gyűjtenek. A Ferencváros feledtetni akarja saját közönségével is a Slavia és a Hungária ellen elszenvedett vereségeket és meg akarja kezdeni a bajnoki táblázaton a fölfelétornászást, mert egyelőre csak a tizedik helyen vesztegel. Az Újpest négy bajnoki mérkőzésén nyolc pontot szerzett és eddig még veretlen. A Hungária és a Kispest csak azért előzik meg, mert már öt mérkőzést játszottak. A lila-fehérek gólaránya 13:4. A professzionizmus bevezetése óta a két csapat huszonnégyszer mérkőzött egymással, kilencszer a Ferencváros, hatszor az Újpest győzött, a gólarány 46:42 a zöld-fehérek javára. Kétségtelen, hogy a Ferencváros erősebb csapattal áll ki az Újpest, mint a Hungária ellen, mert Toldi nemcsak lendületet és keménységet jelent, hanem sokkal megértőbb partnere Sárosinak, mint azok a játékosok, akik eddig szükségmegoldásból jutottak a csatársorba. Az állandóan jó játékot mutató Pósa is nagyobb érték, mint a legutóbb több ízben gyengén szereplő Magda. Toldi különben megígérte, hogy uralkodik majd idegein, nem lesz rá többé panasz. Az Újpest, amely kiegyensúlyozott együttes, már évek óta jogos várományosa a bajnoki címnek. Ha a lila-fehérek ismert erényeiket küzdőképességgel növelik, akkor a győzelem reményével állhatnak ki a pályára. A Ferencváros—Újpest-mérkőzést Hertzka Pál vezeti.


    Népszava, 1938. október 06.


    Játék helyett rugdalódzás

    Ferencváros—Újpest 3:1 (0:1)

    Eseménytelenül múlnak napjaink, sehol semmi sportszenzáció. Jó, hogy néha adódik egy-egy futballmérkőzés, ahol az emberek megkapják azt a kis izgalmat, amit keresnek. A csütörtöki Ferencváros — Újpest mérkőzésre sem panaszkodhatnak ebből a szempontból. Mindennek nevezhettük volna — egyes percekben — ezt a meccset, csak futballnak nem.

    Nem voltak éppen annyian, mint például vasárnap, azért körülbelül 8—10.000 ember így is összejött. A nagy mérkőzés előtt a mesteruccai és a kispesti gimnazisták mérkőztek. 6:0 eredménnyel a mesteruccaiak győztek, soraikban nyolc „Fradi" játékos szerepelt. Szép játékuk megnyerte a nézők tetszését.
    Pontosan 3 órakor álltak fel a Ferencváros és Újpest játékosai és Hertzka játékvezető sípjelzésére elkezdődött a mérkőzés. Eleinte a ferencvárosiak kapuja előtt folyt a játék, majd a túloldalra került a labda. A vizes pályán nem valami biztosan mozogtak s gyakoriak voltak a csúszásokból eredő bukások.
    A szerencse váltakozó, egyszer az egyik, majd a másik oldalon van a labda. Tánczos lövése a kapu mellett süvít el, ugyanígy jár Toldi is. Nem kisasszonystílust játszanak, annyi bizonyos, egy-egy lökés következtében csakúgy hemperegnek a játékosok a szép zöld pázsiton. Erre mondják a szakértő nézők ezrei, hogy — fault.
    Vincze lövése hajszálnyira repül el a kapufa mellett. Egy-egy akciót egetverő tetszésnyilvánítás követ, vagy pfujolás. Olyan nem történhet a pályán, hogy az egyformán megnyerje mind a két párt tetszését. Ami egyik pártnak jó, az a másiknak egyenesen ártalmas. Egy hatalmas emberáradat lehet egységes, de egy fanatikus futballtábor sohasem lesz az.
    — Ez nem futball! — süvít a pályára egy éles hang.
    — Misi, rakkolj! — dolgozz! — biztatják a kedvenc játékost.
    Toldi, Sárosi ostromolja az újpesti kaput, de lövések a kapu mellett repülnek el.
    — Sárosi csak árnyéka önmagának — állapítja meg valaki. Mintha jégpályán lennének a futballisták, úgy potyognak egymásután. Szűcs és Toldi összeütközés után mindketten a füvön hemperegnek.
    — Bú, bú — hördülnek fel a nézők.
    Ez azért volt, mert a buldogképű újpesti játékosnál van a labda. Már jó ideje folyik a játék, eredmény nélkül. A játékosok idegesek. Az elfojtott keserűség csakhamar kirobban.
    Vincze lábánál van a labda, már emelkedik a láb, hogy belerúgjon a labdába, amikor Sárosi III. is nyújtja a lábát a labda felé. Vincze teljes erővel beletalpal — labda helyett — a közbevetődő lábszárra. Sárosi III. följajdul s elvágódik, azonban a következő percben már ismét fölugrik és teljes erővel belebokszol az előtte álló Vinczébe. Nagy tülekedés a pályán, dr. Sárosi az öccséhez rohan, aki már ismét a füvön hentereg fájdalmában. A játékosok egymásnak rohannak, a higgadtabbak közbevetik magukat és csitítják társaikat. S mindez 10.000 ember előtt. Fütty, kiabálás a nézőtéren. A tribün egyik helyén már verekednek is.
    A játékvezető Vinczét és Sárosi III.-at kiállítja s most már 10—10 emberrel folyik tovább a játék.
    A kis Sárosit orvos, tréner masszírozgatja ezalatt, később ő is tovább akar játszani, de a bíró közli vele, hogy ki van állítva. Sárosi III. sírva hagyja el a gyepet.
    — Megígérte, hogy eltöri a lábam! — panaszolja a körülötte állóknak.
    Az izgalom csak nehezen csillapul, az egész mezőny az újpestiek kapuja előtt van, azonban a másik percben már ugyan az a helyzet a ferencvárosiak kapuja előtt. Zsengellér Polgárral akad össze s mindketten a földön hevernek. Kállainál van a labda, aki azt egy éles lövéssel a hálóba juttatja. 1:0 az újpestiek javára.
    Nemsokára vége a félidőnek s a játékosok levonulnak a pályáról, szünet után először az újpestiek jönnek ki, hatalmas füttykoncert fogadja őket, míg a ferencvárosiakat éljenzik.
    A nézők dühöngenek. Ők a pénzükért látni is akarnak valamit, főleg futballt. A nap aranyos sugaraival beborítja a pályát és már ismét folyik a játék.
    — Henc! Henc! — zúg a tömeg.
    — Szalay csinálta — kiáltják.
    — De nyomták!— védik az újpestiek.
    Tehát, mégsem volt henc. Toldi lelkes játéka mintha új életet öntene a ferencvárosiakba, szabályos ostrom alá veszik az újpesti kaput, amelyet Sziklai derekasan véd az egyre ismétlődő támadások ellen. Most fölcsillan a ferencvárosiak játéktudása, szépen kidolgozott helyezésekből adódik a kiegyenlítő gól, amelyet Toldi küld Sziklai kapujába. 1:1.
    — Hajrá, Fradi! — zúgja mint egy ember, a tömeg.
    Az Újpest rossz taktikát követ, egész csapatával a kapu előtt védekezik.
    Már ismét a kapuban van a labda, de a bíró nem ítéli meg a gólt.
    Gólszag van a levegőben! — sziporkázik egy Fradi-szurkoló.
    Azonban a pályán nem ilyen kedélyes a hangulat. Szűcs, az újpesti játékos valami miatt vitatkozik a bíróval és ennek az a következménye, hogy kiállítják.
    — Alászolgája! — kiáltják neki a drukkerek.
    Most már csak kilenc emberrel játszik a tisztára védekezés alapjára helyezkedő újpesti csapat. Sziklai ment minden menthető labdát, de minden hiába. Lázár lövéséből megszületett a harmadik ferencvárosi gól: 3:1 és utána véget is ért a játék.

    A szakértők döntetlent tippeltek, azonban, mint mindig, ezúttal is csődöt mondott a papírforma. Ha az első félidőben nem fajultak volna el a durvulások, talán még szép mérkőzés emlékével hagyhattuk volna el a küzdelem színhelyét.


    Népszava, 1938. október 07.